Veluwse asperge voelt zich lekker in schrale zandgrond

Woensdag 17 mei 2017

Door David Levie

Nu de temperaturen de waarden van normaal bereiken breekt letterlijk de zon door voor aspergebedrijf Leijser achter de grote parkeerplaats van hotel-restaurant de Cantharel. Een kleine speler op het veld van ‘het witte goud’, waar de grond schraal is, maar waarop de asperge goed gedijt.

,,De Veluwse asperge’’, benadrukt Chandra Leijser die verwijst naar tijden dat het bedrijf van haar schoonvader en echtgenoot wel 14 hectare aspergebedden telde. Daar is anno nu minder dan een hectare van over. ,,De concurrentie is moordend’’, verzucht ze. ,,De prijzen die de supermarkten hanteren zijn laag, maar die asperges komen voor een groot deel uit Polen. De smaak van de verse, Veluwse asperge kun je daar niet mee vergelijken.’’
Chandra en haar man Wim gaan zolang hun ietwat broze gezondheid dat toelaat nog wel even door aan de rand van de Ugchelse Enk. Hun grond leent zich uitstekend voor de kweek van kwaliteitsasperges waarvan de duurste (AA) 12 en de goedkoopste (zogenoemde puntjes) 5 vijf Euro per kilo kosten. ,,We moeten het voornamelijk van onze vaste klantjes hebben’’, gaat Chandra verder. ,,Maar nieuwe klanten zijn meer dan welkom.’’

Op de vraag hoe je asperges het beste bereidt heeft ze meteen een antwoord paraat. Doe de geschilde asperges in ruim kokend water en schuif daar een klontje roomboter bij. Laat ze vijf minuten koken, doe de warmtebron uit en laat de asperges met de deksel op de pan nagaren. Doe die warmtebron weer aan tegen de tijd dat je wilt gaan eten en laat ze nog tien minuten koken. ,,Dan krijg je echt de lekkerste asperges mits ze die ochtend nog zijn geoogst. Dan mag je spreken van dagverse asperges.’’

De witte asperge is een typische seizoens-groente. Zodra ze het kopje boven het zand steken heeft de zon invloed op hun kleur. Te veel zon betekent een paarse kop die de prijs doet dalen, maar aan de smaak geen afbreuk doet. Het begin van de zomer maakt een eind aan het aspergeseizoen. Dan moet de plant weer op krachten komen om na de winter opnieuw te kunnen groeien. Hooguit twaalf jaar kan een asperge op dezelfde plek worden geoogst. Daarna moet de aspergeboer verkassen. De grond blijft wel geschikt voor andere groenten.

Wim en Chandra Leijser houden het in juni na Vaderdag al voor gezien. Dan is voor hun het seizoen voorbij. Tot die tijd zijn ze dagelijks geopend van 9 tot 17 uur. Wie geschilde asperges wil, moet Chandra eerst even bellen: 06-25438078 .

Meer lezen over ondernemen

REACTIES