Bunker Seyss-Inquart virtueel te bezoeken in CODA

Donderdag 3 april 2014

Door Redactie

CODA

Op de tafelbrede tablet die deel uitmaakt van de tentoonstelling De Geschiedenis van Apeldoorn in CODA Centrale Bibliotheek kunnen bezoekers nu een virtuele tour maken door de bunker van Seyss-Inquart. Deze schuilkelder bevindt zich aan de Loolaan 554 in Apeldoorn waar vanaf het najaar van 1944 tot het eind van de oorlog het hoogste gezag in bezet Nederland zetelde: Rijkscommissaris Seyss-Inquart met zijn staf.

In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om een blik te werpen in deze schuilkelder die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was. Op de wanden prijkten verschillende karikatuurschilderingen die het verhaal van Seyss’ levensloop vertelden. Deze muurschilderingen zijn gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk geweest voor publiek.

Om belangstellenden toch een kijkje in dit Rijksmonument te gunnen, is in opdracht van CODA en het Gelders Erfgoed een virtuele tour samengesteld. Dit in het kader van het project Beleef Mijn Gelderland! Bezoekers kunnen deze tour volgen op de tablet die in CODA Centrale Bibliotheek staat als deel van de historische tentoonstelling. Via deze tablet krijgen bezoekers toegang tot de bunker waar ze niet alleen de wandschilderingen, maar ook foto’s, filmbeelden en historische informatie kunnen bekijken.

De bunker is niet alleen een Rijksmonument, het is ook het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode. Daarmee is het de plek in de stad die het meest direct verbonden is met en herinnert aan de beklemmende jaren van de Tweede Wereldoorlog. De stichting De Bunker van Seyss-Inquart zet zich momenteel in voor het behoud van de bunker en de kwetsbare wandtekeningen.

Binnenkort kan ook de Hunenschans aan het Uddelermeer in 3D bezocht worden. Deze vroegmiddeleeuwse ringburcht bevat de oudst bekende grafheuvels van de Veluwe en is een van de meest belangrijkste archeologische monumenten van Nederland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!