De mens achter het syndroom van Korsakov

Zondag 17 maart 2013

Door Redactie

Kunstenaar Monique Besten legt haar idee achter de maquette uit (foto: StrangeArt)

Wie is de mens achter het syndroom van Korsakov? Markant, Centrum voor Kunsteducatie en Atlant Zorggroep zijn een gezamenlijk project gestart waarin enkele persoonlijke verhalen van mensen met het syndroom van Korsakov centraal staan. Deze verhalen worden momenteel door vijf kunstenaars in kunstwerken vertaald. Afgelopen dinsdag 12 maart onthulden zij de maquettes, die als basis dienen voor de kunstwerken.

De presentatie vond plaats in Verpleeghuis de Markenhof in Beekbergen, dat speciaal is afgestemd op mensen met het syndroom van Korsakov. Vijf kunstenaars en vijf cliënten stonden vol trots naast hun maquette en vertelden aan een geïnteresseerd publiek alles over de verdere uitwerking van de installatie. Een cliënt lichtte al een tipje van de sluier op, door een deel van zijn levensverhaal uit de doeken te doen: “Mijn leven is anders verlopen dan ik had verwacht. De drank heeft mijn leven overhoop gegooid. Hoe zeg je dat? Alles ging kapot. En nu zit ik hier. Maar hier ben ik gelukkig.”

Markant en Atlant Zorggroep maken het met dit project mogelijk dat vijf bijzondere, ontroerende en schrijnende verhalen, die gaan over de mens achter het syndroom, aandacht krijgen waardoor het syndroom van Korsakov meer bekendheid en begrip krijgt bij een groter publiek.

De openbare expositie van de installaties vindt plaats vanaf maart 2014 in het stadhuis van Apeldoorn. De kunstwerken worden daarna op nog nader te bepalen locaties in Apeldoorn geplaatst. Door uw hoofd in de installatie te steken hoort en beleeft u het verhaal van de cliënt.

Informatie over het project is te vinden op www.markantapeldoorn.nl en www.atlant.nl . Via de openbare Facebook groep, Kijk daar gaat het brein, kan de voortgang van het project gevolgd worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!