[Filmrecensie] The Hobbit, the battle of the five armies

Woensdag 31 december 2014

Door Pathos

© JT

Na het abrupte einde van deel 2 van de Hobbit gaat het verhaal verder waar het gebleven was. De draak Smaug heeft zijn oog laten vallen op Meerstad en gaat onderweg voor een allesverwoestend inferno. Het is aan de morele leider van de stad, Bard om Smaug te stoppen. De dwergen en Bilbo zien dit alles met lede ogen aan. Thorin Eikenschild, de dwergen en Bilbo krijgen met het vertrek van Smaug wel Erebor in handen.

Nu de draak weggevlogen is begint voor hen de zoektocht naar de Arkensteen, het kroonjuweel van de dwergen en een felbegeerd kleinood voor Thorin Eikenschild. Thorin Eikenschild, de leider van het gezelschap komt ondertussen meer en meer in de ban van het goud van Erebor. Zijn begeerte naar goud en de Arkensteen kent geen grenzen en vervaagd de code van normen en waarden die hem maakte tot de nobele leider van het gezelschap.

Balin, Thorin zijn adviseur, ziet Thorin verder en verder afzakken in de waanzin. Wanneer de mensen van Meerstad onder leiding van Bard bij de dwergen aankloppen voor hulp en hun beloofde deel van de rijkdom, geeft Thorin niet thuis. Wanneer ook de elven zich beroepen op hun geboorterecht lijkt een veldslag onvermijdelijk, zeker wanneer Thorin onvermurwbaar blijft in zijn manie.

Ondertussen zit Gandalf nog steeds in een lastig parket in Dol Goldur, gelukkig schieten de elvenkoningin Galadriel, de elvenheer Elrond, de tovenaar Saruman en de tovenaar Radagast hem te hulp tegen de ontluikende donkere krachten. Dit voorkomt echter niet dat de grote witte ork Azog met een legioen aan orks richting Erebor marcheert. Ook vanuit het noorden is een legioen Orks en ander gespuis onderweg om zo vanuit twee fronten Erebor aan te vallen.

Zo ontstaat een indrukwekkend schouwspel waarin Elven, Dwergen, Mensen en Orks tegenover elkaar komen te staan. De film werkt met een aantal zijsprongen naar dit grote gevecht toe. Daarbij geeft het inzicht in de dwergen, de mensen en de elven. De ontluikende liefde tussen Kili en Tauriel, de worstelingen van Bard met zijn leiderschap en de aanspraak die Thranduil maakt op schatten van zijn volk zorgen voor meer diepgang.

Thorin blijft in dit alles onbewogen en stuurt aan op een gewelddadige beslissing. Bilbo probeert hierin, net zoals Bard een oplossing te zoeken die geen bloedvergieten vereist. Bilbo gaat hierin alleen verder dan Bard en keert Thorin met zijn acties van hem af. Zal Thorin op tijd tot inkeer komen?

De film was een gigantische onderneming en visueel spat deze dan ook van het scherm af. Het gebruik van 3D geeft wat extra’s mee en zorgt ervoor dat je constant op het puntje van je stoel zit. De formaties van de Orks, Dwergen en Elven zijn ronduit indrukwekkend en ook de individuele gevechten vormen visuele hoogtepunten in de film. Legolas, die ook schitterde in de Lord of the Rings trilogie tart weer menig maal de wetten van de zwaartekracht. Dit alles draagt bij aan de flitsende bioscoopervaring die The Hobbit, the battle of the five armies is. De innerlijke conflicten van Bilbo, Thorin en Thranduil zijn uitgewerkt en komen goed over. De verdieping van deze personages in dit deel gaat ten koste van de andere personages, met name de dwergen die niet zo diepgaand in het verhaal voorkomen. Ze blijven loyaal aan hun leider en geven niet allen blijk van de twijfels die ongetwijfeld ook bij hun spelen.

Conclusie
The Hobbit, the battle of the five armies is een spectaculaire afsluiter van de Hobbit-reeks. Het legt een aantal verbindingsstukken naar de Lord of the Rings en de daarin voorkomende personages. De film levert een stormvloed aan actiescènes, maar ook genoeg scènes die je aan het lachen maken. De Hobbit the battle of the five armies is een waardige – voorlopige – afsluiter van de wereld van Tolkien en zeker een film om gezien te hebben.

Pluspunten:

  • 2,5 uur lang de wereld van Tolkien
  • Diepgang hoofdrolspelers
  • Actiescènes
  • Humor
  • Losse verhaallijnen komen goed samen
  • De veldslag

Minpunten:

  • Duur van de epiloog
  • Bijrollen hebben minder diepgang dan deel 1 en 2
  • Minder goed dan Lord of the Rings

Eindcijfer:
8,5

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!