Hardop gedacht: waarom is de jonge vlucht niet erg?

Woensdag 28 november 2012

Door Randy Gasper

Onlangs besloot Productiehuis USA weer dingen op te pakken die een tijd zijn blijven liggen. Productiehuis USA stimuleert jongeren te dromen over hun toekomst en biedt hen kennis, een netwerk en inzicht om hun dromen na te jagen, voordat de realiteit van ouders en maatschappij die dromen definitief afneemt. Vanuit dit stukje vrijwilligerswerk komen we in aanraking met tal van jongeren en diverse organisaties die allen een mening hebben over de ‘jonge vlucht’. Dat zet ook ons aan het denken.

Is het echt waar dat jongeren Apeldoorn niet leuk vinden en dat ze daarom op de “vlucht” slaan naar andere oorden? Een belangrijke vraag die de gemeente en diverse bedrijven in Apeldoorn al jaren bezig houdt. Wat zou de werkelijke reden kunnen zijn dat jongeren Apeldoorn verlaten? Het meest voor de hand liggend zou zijn dat jongeren Apeldoorn wel moeten verlaten als je specifiek op zoek bent naar een bepaalde opleiding.

In Apeldoorn ontbreekt er namelijk – ondanks een aantal die er wel zijn – voldoende smaken aan HBO’s en universiteiten. Bovendien huisvest Apeldoorn niet alle vormen van MBO-onderwijs. Wat te denken aan diverse kunst, dans en muziekopleidingen? De meeste Apeldoornse jongeren zijn aangewezen op steden als Zwolle, Arnhem en Utrecht als het om dergelijke opleidingen gaat. Anderen zoeken het liever in dé grote stad, dé place to be: Amsterdam. De zogenaamde jonge vlucht is simpelweg niet te vermijden. Het is niet alleen een probleem in Apeldoorn, maar ook een probleem van steden als Zutphen en Deventer.

De gemeente Apeldoorn doet meer dan hun best om Apeldoorn voor studenten aantrekkelijker te maken. Ze maken plannen, zoeken partners, gaan in gesprek met studenten, proberen huisvesting te regelen, lobbyen bij de aanwezige HBO’s om vooral te blijven. Ideeën genoeg, maar het motiveert niet altijd om de student in Apeldoorn te houden. En in tijden van crisis, waarin werkgevers nu de macht hebben om uit tal van smaken te kiezen, volstaat vaak een MBO-diploma even niet meer. Blikken studenten in allerlei sectoren worden aangeleverd, maar kunnen niet door de arbeidsmarkt worden geconsumeerd. Wie verstandig is en niet persé de behoefte heeft om te willen werken in een markt waar geen werk is, doet er verstandig aan om zijn of haar HBO-papiertje te halen.

En hoe graag we ook willen in Apeldoorn, er zijn te weinig smaken in onze stad als je besluit om dat papiertje te gaan halen. Dat neemt niet weg dat Apeldoorn nu moet doorpakken. Er is een begin gemaakt om in Apeldoorn meer capaciteit te creëren voor HBO’s en universiteiten. Lobby’s zijn in volle gang, Wittenborg raakte overtuigd en stapte over van Deventer naar Apeldoorn. Er is nieuwe huisvesting, ook Saxion breidde zijn HBO opleiding verder uit in onze gemeente. En al het begin is nu eenmaal moeilijk. Misschien moeten we als Apeldoorn ook niet willen investeren in onderwijs, maar in werkgelegenheid. Al is dat laatste nu net even niet aanwezig. Hier niet en in de hele wereld niet.

Met de harde bezuinigingen is maar de vraag of de gemeente kan en wil doorpakken op gebied van studeren in Apeldoorn. Willen zij dat jongeren Apeldoorn als thuisbasis houden door middel van meer HBO en universitair onderwijs of geven ze (voorlopig) de moed op in het belang van de kassa en laten ze jongeren Apeldoorn uit “vluchten”?

Wat de gemeente ook doet, waar jongeren ook zullen gaan… Wij denken dat de gemeente vooral duidelijk moet maken wat de mooie dingen van onze gemeente zijn, dat de jongeren vooral hun eigen pad moeten bewandelen naar persoonlijk succes en perfect onderwijs in de wetenschap dat jongeren altijd welkom zullen zijn en blijven in hun Apeldoorn. Neem ze serieus, laat ze leven en wees klaar om ze met open armen terug te ontvangen.

En in de tussentijd zorgen goed voor alles wat we wél hebben, zorgen we goed voor de jongeren die wél blijven en investeren we in de dingen die jongeren laten zullen inspireren om Apeldoorn als woon- en werkplaats serieus te overwegen. En met al deze gedachten, helpen we graag.

Graag ga ik met jongeren hierover in gesprek. Wil jij met mij en andere Apeldoornse jongeren over dit onderwerp en andere Apeldoornse onderwerpen in gesprek gaan, reageer dan even onderaan dit bericht of mail jouw ideeën en suggesties naar mij via deze link. Ben je geen jongere, maar heb je toch een mening hierover… deel het met me!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!