Minister draagt rijkscollectie over aan CODA Museum

Dinsdag 6 oktober 2015

Door Redactie

Symbolische overdracht aan CODA directeur Carin Reinders tijdens Museumcongres 2015

Locatie: Museum Paleis Het Loo | donderdag 8 oktober | 10.00 – 10.30 uur 

De rijkscollectie sieraden omvat ruim 400 objecten en wordt tijdens het Museumcongres op donderdag 8 oktober in langdurige bruikleen gegeven aan CODA Museum met de intentie deze bruikleen op termijn om te zetten in een schenking. De rijkscollectie sieraden is de laatste decennia nauwelijks te zien geweest en lag opgeslagen in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Rijswijk. CODA Museum heeft in de afgelopen 45 jaar een grote collectie moderne kunstenaarssieraden bijeengebracht. De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling op deze bestaande collectie. CODA Museum gaat met de collectie van het rijk verhalen vertellen met als uitgangspunt maximale zichtbaarheid.

Het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk kocht in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief kunst aan met het doel deze aankopen nationaal én internationaal te tonen. In Nederland werd bovendien uitgegaan van het uitgangspunt de zogenaamde ‘witte vlekken’ – locaties waar kunst normaliter niet te zien is – te vullen. De Nederlandse beeldend kunstenaars ontvingen allemaal een uitnodiging werk in te sturen binnen het gestelde thema of materiaal zoals bepaald door de programmacommissie. Een werkcommissie en de Nederlandse Kunststichting maakten een selectie en stelden aan de hand van de inzendingen een tentoonstelling samen die op reis ging. Ook de toenmalige BKR voegde werken toe aan de Rijkscollectie maar die zijn echter zelden uitgeleend of getoond. Met de komst van de rijkscollectie sieraden naar CODA Museum in Apeldoorn komt er verandering in de zichtbaarheid van dit collectieonderdeel.

Verhalen vertellen met de rijkscollectie sieraden in CODA Museum 

Tooien en sieren is eeuwenoud. Het sieraad neemt in alle wereldculturen een belangrijke plaats in. Sieraden zijn door de geschiedenis heen verbonden aan belangrijke gebeurtenissen in mensenlevens en veelal voor zowel vrouwen als mannen aantrekkelijk of van betekenis. Het sieraad heeft vele verschijningsvormen en is vervaardigd uit een breed palet van materialen en van het kunstenaarssieraad tot het modesieraad dat als accessoire bij kleding fungeert. CODA directeur Carin Reinders: “Voor ons als kijkers en dragers zijn er talloze toepassingen. Met het dragen van een sieraad vertel je wie je bent en waar je vandaan komt. Je kunt je ermee onderscheiden, je verbinden met die ander in vriendschap en liefde, een (politiek) statement maken, mensen blij maken, mensen prikkelen en verleiden. Kortom, met sieraden vertel je verhalen over jezelf, maak je verbinding met de ander en nodig je uit tot communicatie. De sieradencollectie van het Rijk begint in CODA Museum aan een nieuw leven en dat stemt me vreugdevol.”

Hans Appenzeller

De rijkscollectie wordt overgedragen tijdens het Museumcongres op donderdag 8 oktober. CODA directeur Carin Reinders ontvangt dan uit handen van minister Jet Bussemaker symbolisch een armband van Hans Appenzeller. Hans Appenzeller vervaardigde deze armband in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het ontwerp is fris en tijdloos. Het is geen kunstenaarssieraad in de zin van een object. Wie de winkel van Appenzeller in Amsterdam bezoekt zal daar zien dat kunst en ambacht prachtig samengaan. Hans Appenzeller is overigens de enige Nederlandse kunstenaar die ooit twee winkels in New York had. Over cultureel ondernemerschap gesproken!

Schenking € 255.000,- van de BankGiro Loterij

CODA Museum ontving begin dit jaar een bedrag van € 255.000 van de BankGiro Loterij voor een te verwerven collectie modesieraden en de verbouwing van de sieraadvitrine. Dit maakt deel uit van de ambitie CODA Museum als het sieradenmuseum op de kaart te zetten. Carin Reinders: “Deze schenking betekent dat CODA de collectie kunstenaarssieraden kan uitbreiden met een collectie ‘costume jewellery’, ofwel modesieraden. Deze nog te verwerven collectie modesieraden is een belangrijke aanvulling op de bestaande collectie kunstenaarssieraden. Met een actuele collectie modesieraden spreken we een brede groep jonge mensen aan. Het vervangen van de vitrine is een voorwaarde om deze collecties sieraden professioneel en aantrekkelijk te presenteren. Met het vervangen van de vitrine willen we tegelijkertijd de toegankelijkheid van dit deel van het gebouw voor mindervalide bezoekers verbeteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!