Orden krijgt er een beeldenfamilie bij

Dinsdag 15 maart 2016

Door Redactie

In de wijk Orden is op woensdag 23 maart de onthulling van ‘De Dwaallichten van Orden’. Vanaf die dag start de plaatsing van de zeven beelden ontworpen door kunstenaar Margot Berkman. Ze komen op plekken te staan die door kinderen als belangrijke knooppunten in de wijk worden ervaren. Dankzij de beelden krijgen deze plekken meer identiteit. De 23e heeft een feestelijk programma met kinderen in de hoofdrol. Vanaf 12.00 uur zijn er diverse activiteiten,zoals een meet & greet met de kunstenaar. Rond 14.30 treedt rapper Dani op en daarna start het officiële gedeelte met de opening en een ceremonie, verzorgd door leerlingen van de Brede School.

De aanleiding voor ‘De Dwaallichten van Orden’ voert naar wat Mariella Koenders, docent keramiek en coördinator Brede School Orden van Markant, vaak hoorde tijdens haar activiteiten. Kinderen zeiden: “Hier zijn best veel plekken waar je extra goed moet opletten in het verkeer; als we naar school gaan of als we bij iemand gaan spelen.” Deze klachten waren ook bekend bij de gemeente. Zo ontstond binnen het samenwerkingsverband ‘GrOOt worden in Orden’ drie jaar geleden het project ‘Happy Kids Route’. De gemeente wilde graag iets doen om aandacht te vragen voor dit probleem en gaf Markant als projecttrekker de opdracht om samen met alle partners kunst in de wijk te realiseren binnen dit thema. Het project heeft mooie beelden én mooie samenwerking opgeleverd.

De kinderen van de vijf basisscholen hebben de opletpunten verzameld. “Het is belangrijk dat kinderen zelf binding krijgen met thema”, vertelt Koenders. “Samen met een verkeerskundige ben ik met de klassen op pad gegaan. Uiteindelijk hebben de kinderen van de St. Victor en de Spitsbergen via een gps-spel een top 7 samengesteld. Voor deze locaties is kunstenaar Margot Berkman aan de slag gegaan”. Berkman heeft, geïnspireerd door onder andere een Veluwse sage, zeven beeldenbedacht en ontworpen. “Ik heb op locatie met bewoners en hun kinderen gesproken en ben associatief te werk gegaan. Hoe ziet een dwaallicht er eigenlijk uit, is het een dier of een plant? Met die vragen heb ik voorstudies gemaakt in inkt, waarin grillige mensachtige bijna vloeibare vormen te ontdekken zijn. De huid van de beelden doet denken aan structuren uit de natuur. De meer dan levensgrote beelden heb ik uiteindelijk vervaardigd in brons en in twee kleuren gepatineerd.” Berkman hoopt dat de mensen – van jong tot oud – van ‘De Dwaallichten van Orden’ gaan houden. Het zijn ankerpunten in de wijk die uitstralen ‘Kijk, hier sta ik, let op!’.

Tegelijk zijn beelden een verfraaiing van de wijk. In aansluiting op hoe de wijk is opgebouwd zijn de exacte locaties bepaald. Bouwien ten Bokum is stedenbouwkundige van Apeldoorn West en heeft het project vanuit de gemeente begeleid: “Orden heeft een fantastische groenstructuur. De wijk is ruim opgezet met veel verschillende buurtjes met ieder een eigen sfeer. Wij hebben zorgvuldig gekeken naar hoe de beelden een bijdrage leveren aan de compositie. Zo gaan mensen en kinderen hun wijk beter beleven. En het zijn zeven mooie unieke beelden,lekker om de hoek. Orden verdient dat; we hebben er een prachtige familie bij.”

Naast het uitzetten van de route, hebben de kinderen aanvullende lessen over de beelden gehad. Diverse thema’s en technieken kwamen voorbij; deels op school, deels in het CODAFablab. Koenders: “De kinderen hebben het proces van de kunstenaar voorbij zien komen. We hebben aan de hand van haar verhaal zelf ook verhalen en vormen bedacht. Daarmee zijn drie filmpjes gemaakt, die te zien zijn op de website van Markant.” Ter afsluiting krijgen alle kinderen gezamenlijk op 23 maart een feestelijke lunch aangeboden met daarna verschillende activiteiten. Kijk voor het volledige programma op www.markantapeldoorn.nl.

Een onderdeel van de opening is dat de ambassadeurs in het zonnetje worden gezet. Er zijn zes volwassenen en twee leerlingen gevraagd om ambassadeur van één van de zeven beelden te zijn. Niet letterlijk met een sponsje voor de glans en een harkje voor het gras, maar voorde sociale inbedding. Zij gaan met mensen in de wijk en in Apeldoorn in gesprek, zodat iedereen ‘De Dwaallichten van Orden’ leert kennen. Het verhaal vindt dan vanzelf zijn weg. Wanneer de ambassadeurs genoeg verhalen verzameld hebben, dragen zij het stokje over. U kunt de volgende zijn!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!