Amnesty: ‘Pak etnisch profileren door politie aan’

Donderdag 12 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Amnesty International en Controle Alt Delete roepen de Apeldoornse raad in een brief op om in Apeldoorn een einde te maken aan etnisch profileren door agenten. Volgens beide organisaties heeft de gemeenteraad een uitgelezen kans om etnisch profileren te vertalen naar beleid; in het Integraal Veiligheidsplan (IVP). Of Apeldoornse agenten ook etnisch profileren is onbekend, daarover zijn geen cijfers beschikbaar.

Een IVP wordt elke vier jaar in samenwerking met politie, brandweer en andere partners opgesteld. Dat gebeurt meestal vlak na de gemeenteraadsverkiezingen, die volgend jaar plaatsvinden. Van de vijf prioriteiten die de gemeenteraad in het veiligheidsplan mag laten opnemen, moet etnisch profileren er één van worden. Volgens Amnesty en Controle Alt Delete moet dat als volgt in het plan komen te staan:

,,Specifiek: dat burgers met een ‘niet-westerse migratieachtergrond’ even tevreden zijn over de bejegening bij het laatste politiecontact en evenveel vertrouwen hebben in de politie als ‘autochtone’ inwoners.”

In de brief verwijzen Controle Alt Delete en Amnesty International naar een onderzoek van het CBS, waaruit blijkt dat het vertrouwen in de politie onder Nederlanders met een migratie-achtergrond lager is dan onder autochtone Nederlanders. ,,Het is belangrijk dat alle burgers, ongeacht hun herkomst of geloof, evenveel vertrouwen hebben in de politie. Wie minder vertrouwen heeft in de politie, is minder snel bereid om de politie te helpen of in te schakelen voor hulp” valt in de brief te lezen.

Politiek loopt er niet warm voor

De Apeldoornse politiek loopt niet bepaald warm voor de brief. Lokaal Apeldoorn zegt in een reactie dat het een landelijke kwestie is, geen lokale. ,,Als lokale partij vinden wij dat hier een verantwoordelijkheid ligt bij het land. Het veiligheidsplan waarnaar gekeken wordt kunnen raden een klein beetje invloed op uitoefenen. Gezien onze ervaringen de laatste jaren betwijfel ik gezien de prioriteiten die wij als gemeenteraad belangrijk vinden of dit een punt gaat worden in de 5 prioriteiten die we als raad mogen noemen”.

De ChristenUnie wil recht doen aan de woorden van Amnesty, maar betwijfelt net als Lokaal Apeldoorn of het probleem van etnisch profileren in Apeldoorn speelt. ,,De schets van Amnesty en Controle Alt Delete is naar mijn mening erg belangrijk, maar op onderdelen voor Apeldoorn minder relevant. Ik heb meer vertrouwen in hoe het korps nu aan de slag is met deze problematiek, dan dat bureaucratische middelen de oplossing zouden zijn”, reageert fractievertegenwoordiger Jarin van der Zande van de ChristenUnie.

Ook het CDA ziet het plan van Controle, Alt Delete nog niet zo snel werkelijkheid worden. ,,Meestal stellen we de prioriteiten voor de komende vier jaar op basis van de kennis van de politie, die weet het beste wat op het gebied van veiligheid nodig is. Dat kan kinderprostitutie zijn, of inbraken”, aldus Jan Dirk van der Borg van het CDA. ,,Mochten we horen van de politie, of uiteraard anderen, dat etnisch profileren wel degelijk een Apeldoorns probleem is, dan zullen we dat meenemen in de overweging”. Tot nu toe heeft het CDA, net als andere Apeldoornse fracties, geen reden om aan te nemen dat etnisch profileren ook in Apeldoorn speelt.

Invloed op Veiligheidsplan is beperkt

Het huidige Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn is hier te vinden. De invloed die de gemeente kan uitoefenen staat op pagina 11. Die invloed is zeer beperkt, benadrukt Wim Willems van Lokaal Apeldoorn. ,,Wij kunnen als gemeenteraad zo’n 5% van het veiligheidsplan beïnvloeden, dat is het. Het is dus maar de vraag of we dit punt daadwerkelijk opnemen, of dat we toch andere prioriteiten stellen”.

Het plan van Controle, Alt Delete en Amnesty International lijkt, kortom, al voor de verkiezingen te sneuvelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!