Grondwater

Zondag 6 mei 2012

Door Redactie

Apeldoorn Direct

Apeldoorn is koploper van twintig gemeenten op het gebied van goed grondwaterbeleid. Afgelopen februari is er door de Tweede Kamer een wet aangenomen die gebiedsgerichte aanpak van verontreinigd grondwater faciliteert. Apeldoorn laat zien dat dit kan. Concreet is het plan gericht op het voorkomen en beheersen van grondwaterverontreiniging, beperking van wateroverlast en energiewinning. Gemeente, provincie en het waterschap werken hier intensief samen; de unieke ligging van Apeldoorn aan de rand van de Veluwe maakt dit nog meer noodzakelijk: het ‘gedrag’ van het grondwater is daardoor soms moelijk te voorspellen.

Donderdag 26 april heeft het college aan de raad gevraagd zich uit te spreken over dit waterbeleid. Namens de ChristenUnie heb ik onze steun uitgesproken voor dit mooie duurzame plan. Omdat we een dergelijke aanpak als eerste doen zijn er meer risico’s bij de uitvoering. Die zijn vaak onvermijdelijk maar kunnen op tijd worden gesignaleerd met een goede monitoring (bewaking). Daarom heb ik gevraagd naar dit monitoringssysteem; wie maakt het en wie voert het uit? De wethouder verzekerde te gaan voor kwaliteit; een ingenieursbureau dat een goede prijs/kwaliteitsverhouding laat zien zal de complexe opdracht worden toevertrouwd.

Energieopwekking uit grondwater (zogenoemde warmtekoudeopslag) is een prachtige uitvinding, maar ook hier moet de uitvoering goed zijn: worden burgers goed geïnformeerd over juist gebruik? Het moet niet zo zijn dat men gaat terugverlangen naar de cv ketel omdat men niet weet hoe het energiesysteem in de praktijk van alledag moet worden gebruikt. Om onze klimaatdoelstelling te halen moeten we ook altijd praktisch blijven nadenken.

Hanna Riezebos – fractievoorzitter ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!