Ondernemen is kansen zien

Dinsdag 28 augustus 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

Marieke van der Werf ( Tweede kamer, CDA) bezocht afgelopen dinsdag het Apeldoornse bedrijf Tomra Systems Bv. Tomra Systems maakt zoals u wellicht op Apeldoorn Direct al wel eens heeft gelezen onder meer “inname-apparaten” voor (statiegeld)flessen, maar ook apparatuur voor het herkennen, sorteren, verzamelen en verwerken van flessen, kratten en blikjes. Dit bezoek is interessant omdat dit Apeldoornse bedrijf mogelijk een (tussen) oplossing biedt voor het “statiegeld-drama” van de PET flessen.

Even een geheugen steuntje: Staatssecretaris Atsma van milieu (CDA) wil het statiegeld voor PET flessen afschaffen. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) weigert tot nu toe het convenant te ondertekenen. Marieke van der Werf stelt voor het “Atsma-systeem” een kans te geven, maar wel een ijkpunt in te voeren: Citaat “Van der Werf wil dat in 2014 wordt gecontroleerd of alle afspraken die staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) met de industrie heeft gemaakt, worden nageleefd. Pas als dat zo is, mag op z’n vroegst in 2015 het statiegeld worden afgeschaft”. Zij kreeg brede steun van de Kamer voor haar voorstel.

Volgens Tomra is het belangrijk dat er duidelijkheid komt en dit bedrijf is daarom bereid het heikele punt – de kosten van het systeem – weg te nemen uit de langdurige discussie. Het bedrijf stelt voor de totale telling en verwerking van de PET-flessen zelf te gaan organiseren. De producent is verlost van de statiegeldboekhouding, de winkel heft statiegeld en de consument kan dit statiegeld op de PET fles terugkrijgen bij inlevering. Een duidelijke win-win situatie met het milieu als de grote winnaar.

Tomra: “Het is duidelijk dat de frisdrankenindustrie het statiegeld wil opheffen vanwege de vermeende kosten die voor hen aan het systeem zijn verbonden. Wij zijn het oneens met de voorgelegde kostenberekening, maar willen graag stoppen met deze discussie en de angel eruit halen voor de industrie. Wij pleiten daarom voor het opheffen van de producentenverantwoordelijkheid op het gebied van statiegeldhoudende drankverpakkingen. Als wij de telling en verwerking zelf organiseren, kan dit bedrijf een economisch rendabel systeem opzetten waarbij de industrie gevrijwaard is van kosten en de supermarkten zelfs op een reële vergoeding kunnen rekenen voor hun investeringen.”

Wat mij opviel in de discussie met het CDA Kamerlid, was het heilige geloof dat ook zonder statiegeld een grote hoeveelheid van het PET afval wordt geretourneerd. Omringende landen – waar geen statiegeld wordt geheven – laten het tegendeel zien. Kijk eens in de bermen van Spanje en Italië, er valt een inkomen bij elkaar te scharrelen om dit zwerfafval te recyclen. Het CDA heeft  op dit moment “vergezichten”, die mogelijk over 10 jaar toepasbaar  zijn (totale scheiding van alle bruikbare componenten in nuttige fracties), maar op dit moment niet reëel zijn.

Persoonlijke noot: Bij rentmeesterschap – een veel gehoorde oneliner van het CDA – heb ik een ander gevoel. Vernietig niet een systeem wat goed is voor het milieu,. VNG blijf hardnekkig in het afwijzen van dit voorstel. Lobbyisten van milieuorganisaties: zorg dat je net zo krachtig wordt als de lobbyisten van de producenten.

Ik ben overigens namens de redactie van Apeldoorn Direct als mezelf naar deze ontmoeting gegaan en dit verslag dan ook vanuit dat idee geblogd. Binnenkort leest u weer meer over mij als StrangeArt, waarin ik altijd een meer persoonlijke mening ventileer.

De foto: Marieke wordt geïnterviewd door de ook aanwezige reporter van BNR.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!