StemWijzer Live: Streven naar goede samenwerking in de wijken

Vrijdag 9 maart 2018

Door Redactie

StemWijzer Live stelde vrijdag in CODA Café het thema ‘Zorg en Welzijn’ aan de orde. Hanna Riezebos (ChristenUnie), Chris Schouten (PvdA), Hans Weevers (50+) en Marloes Schouten (Jezus Leeft) gingen met elkaar in debat onder leiding van chronisch zwevende kiezer Martijn de Frankrijker over de stelling ‘Zorg is een lokale keuze’.  

Lijsttrekker Hans Weevers van 50+ gaf meteen aan dat Zorg en Welzijn voor zijn achterban een uitermate belangrijk thema is: ,,Op dit moment is 50 procent van de Apeldoornse bevolking ouder dan 50 jaar. Wij zijn er in principe ook voor iedereen, want iedereen probeert toch 50+ te worden. Uiteindelijk wordt iedereen toch een zorgvrager en wij willen die belangen zo goed mogelijk verdedigen.”

Weevers hoopte zijn collega-volksvertegenwoordigers met deze woorden te overtuigen, maar kreeg in plaats daarvan enkele kritische opmerkingen te verduren. Chris Schouten repliceerde bijvoorbeeld: ,,Bij ons zijn de ouderen ook al vier jaar een speerpunt, maar dat geldt ook voor de jeugd. Wij zijn er ook voor iedereen!” Hij zei het niet met zoveel woorden, maar wie tussen de regels door luisterde, hoorde Schouten eigenlijk zeggen: de partij 50+ is overbodig…

In zijn opmerkingen richting Weevers vond de PvdA-er steun bij ChristenUnie-afgevaardigde Hanna Riezebos. ,,Heeft u weleens met een oudere Apeldoorner gesproken over wat die nodig heeft?” stelde ze onomwonden. De lijsttrekker van 50+ was door deze felle aanvallen toch wel enigszins uit het lood geslagen. En Marloes Schouten van Jezus Leeft? Zij opperde dat de Apeldoorners vooral naar elkaar moeten omzien. ,,Vanuit de Bijbel propageer ik de broederlijke liefde voor elkaar.” Ze gaf wel toe daar als eventueel raadslid nog geen praktijkgerichte oplossing voor te hebben. ,,Ik zag flyers van ‘Heel Apeldoorn Rein’ en dacht: ‘Niet alleen de rommel moet worden opgeruimd, maar ook de geestelijke blokkades!” Daarop reageerde Hanna Riezebos: ,,Ik nodig mevrouw Schouten uit om te stemmen op de ChristenUnie. Ik denk overigens dat ze nog beter op haar plek is op de preekstoel dan als raadslid.”

De nieuwe gemeenteraad staat voorts voor een uitdaging: de participatiewet is het zorgenkindje van het sociale domein. De raad verliest langzaamaan de grip op de uitvoering van de wet, een vlammend rapport van de rekenkamercommissie maakt gehakt van de bureaucratie en Apeldoorn heeft ook nog eens een tekort van 4,3 miljoen euro. ,,We hebben van het Rijk te weinig geld gekregen voor het goed uitvoeren van de participatiewet”, stelde de ChristenUnie. Deze partij bleek op dit punt opvallend veel raakvlakken te hebben met de PvdA. Beiden stimuleren een goede samenwerking binnen de wijken. ,,De buurtcoöperatie in Apeldoorn Zuid heeft aangetoond dat dit initiatief uitstekend kan werken”, aldus Chris Schouten. ,,We streven ernaar dat dit ook in andere wijken gaat worden uitgerold.”

Ruim 15.000 inwoners in de regio Stedendriehoek maken gebruik van het bijzonder vervoer van PlusOV, een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Echter, dit in principe mooie initiatief loopt, eufemistisch uitgedrukt, nog niet overal even soepel. ,,We moeten knokken om dit goed te krijgen. Daarom ben ik ook blij dat ‘onze’ wethouder Johan Kruithof hier onlangs voorzitter van is geworden.”

Via de sociale media kwam tenslotte nog de vraag of vrijwilliger in de zorg een betaalde baan moet worden. Het antwoord van alle vier de volksvertegenwoordigers verschilde semantisch, maar niet inhoudelijk: ‘Nee’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

StemWijzer Live

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!