Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Woensdag 16 november 2016

Door Redactie

StrangeArt (Roelof Rump)

Meer dan zeshonderd mantelzorgers uit Apeldoorn zijn op donderdagavond 10 november in het zonnetje gezet. Samenwerkende organisaties en bedrijven organiseerden in het kader van de Dag van de Mantelzorg een ontspannende avond uit.

Het grote feest vond plaats in theater Orpheus. Mantelzorgers konden genieten van de welkomstmuziek door MuSeSi, van lekker eten en een gezellig praatje met elkaar. Marc de Hond speelde zijn nieuwe voorstelling Wie bang is krijgt ook klappen.
Aan het eind van de avond waagden velen een dansje op de muziek van de Belastingdienstband.

Een van de bezoekende mantelzorgers zei na afloop: ‘Hartelijk dank voor de ontzettend fijne avond. We hebben het als zeer indrukwekkend ervaren en het was top verzorgd. We hebben echt een hele fijne en mooie avond gehad.’
‘En dat was slechts één van de vele positieve reacties,’ vertelt Karin Fennes van de organisatie. ‘De bezoekers waren echt enthousiast en het regende mooie reacties in de dagen erna.’

Met velen is gewerkt aan deze dag. ‘Zo hebben cursisten van Markant een ontwerp gemaakt voor een ‘Speciaal voor jou’-kaart,’ legt Fennes uit. ‘Iedere organisatie of vereniging die met mantelzorgers werkt of ze tegenkomt, kon deze kaarten aanvragen en op of rond 10 november uitreiken.
Dat dit zo’n bijzonder geslaagde dag is geworden, is te danken aan de bedrijven en organisaties die het mogelijk hebben gemaakt: de Belastingdienst, bloemenmagazijn Margriet, Gemeente Apeldoorn, GGNet, de Kap, Markant, MEE Veluwe, Orpheus, Reinders Makelaardij Apeldoorn, Stichting Vrienden van de Kap, Stimenz en de Zorgmensen.’

Mantelzorg
Zorgen voor je partner, ouder of kind lijkt vaak vanzelfsprekend. Het komt op je pad. Soms heel geleidelijk, soms van de ene op de andere dag. Ben je dan mantelzorger? Mensen herkennen zich vaak niet in de term mantelzorger: ‘Dit doe ik gewoon.’ Ze zorgen langdurig en intensief voor iemand uit hun eigen omgeving die door beperking, ziekte of ouderdom ondersteuning nodig heeft.
In Nederland zijn zo’n vier miljoen mensen die zorgen voor hun ouder, partner, kind, broer of zus, goede vriend(in). Zij zijn de spil in de zorg, betrokken bij huishoudelijke taken en lichamelijke verzorging, regelen financiën, maken afspraken met hulpverleners, regelen vervoer en noem maar op. Dit doen ze vaak in combinatie met betaald werk en/of het runnen van een gezin.

16_059586-c2

16_059819-c2

16_059830-c2

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!