Burlende herten doen het kalm aan

Maandag 24 september 2018

Door Marieke Nuijten

Credits: Het Nationale Park De Hoge Veluwe - #Snapshot

De Edelherten doen het kalm aan dit jaar. Door de droogte komt de bronsttijd dit jaar wat later op gang. Doordat de hindes afgelopen zomer op verplicht rantsoen moesten is het nu eerst tijd voor andere zaken. Bij-eten lijkt nu even voorrang te hebben op de paring. En geef ze eens ongelijk. Zo’n bronst periode vraagt om een fikse dosis energie.

De mannelijke edelherten komen al wel nieuwsgierig koekeloeren maar de dames bepalen of het tot actie komt. Zo hier en daar wordt er dan ook al vrolijk op los geburld op Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Een imposant geluid dat eigenlijk met geen ander geluid vergelijkbaar is en wat ze alleen tijdens de bronst produceren. Dit macho oergeluid zorgt er voor dat de andere mannetjes op afstand blijven. Een duidelijk signaal, wie niet luisteren wil, die moet maar voelen. Zo kan het zijn dat je de kerels aantreft in een strijdlustig gevecht. De geweien in elkaar verstrengeld en knokken maar.

De maanden september en oktober kan je dit natuur theater nog bezoeken. De rest van het jaar laten de edelherten zich niet veel meer zien. Een verrekijker geeft je net dat beetje meer zicht, een 1e rang ticket. Natuur laat zich niet dwingen. Een beetje geluk is dus geboden. De beste kans maak je wanneer je rond zonsopkomst of tijdens de schemer de bossen in duikt. Wanneer je graag onder begeleiding ‘het veld’ in gaat is het aan te raden dit volgend jaar vast dik gedrukt in je agenda te noteren medio begin augustus. Deze excursies zijn zo populair dat ze binnen no-time vol zitten.

Liever vanuit je luie stoel kijken naar de bronst? Of is het voor jou niet mogelijk zelf de natuur in te gaan? Misschien tref je een roedel aan op Snapshot Hoge Veluwe. Op het Park staan tientallen wild camera’s die continu foto’s maken van het wild dat voorbij loopt. Deze inmiddels miljoenen foto’s worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ongeacht je kennis van flora & fauna. Wild spotten, leren en mee doen aan wetenschappelijk onderzoek. Bovenstaande foto geeft je al vast een sneakpreview.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!