De (be)leefbare stad

Donderdag 17 juni 2010

Door apeldoornextra

Als we de boeken erop naslaan, zien we dat Apeldoorn wordt omschreven als het grootste dorp van Nederland. Dat grootste dorp (339,2 km2) is de tweede grootste woonkern (155.332 inwoners) van de provincie Gelderland, het centrum van één van de belangrijkste recreatiegebieden van Nederland.
Om de verborgen kwaliteiten van Apeldoorn in kaart te brengen ontwikkelde Wytze Kuijper CITYmapping™. De eerste drie letters van ‘mapping’ staan voor Migratie, Adaptatie en Participatie. Kuijper: “Dit zijn de dragers voor de toekomst en is Apeldoorn te maken tot een plaats waar je fijn woont, werkt en recreëert.” En dat is wat Apeldoorn wil zijn.

50 procent van de mensen woont in steden en dat blijft groeien. Want de migratie van het platteland naar de stad gaat (sinds de industriële revolutie) nog altijd door. Steden consumeren 75 procent van de hulpbronnen en zijn daarmee ‘parasieten’ geworden van hun eigen omgeving.

Adaptatie draait om de aanpassing aan komende veranderingen. Na 2030 zal de bevolking krimpen in plaats van verder groeien. Bovendien zal er een energietransitie plaatsvinden van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen. Deze veranderingen vragen om nieuwe vormen van participatie.

Uiteindelijk doel is een samenleving van onderlinge samenhang in een veilige, vitale, fijne en waardevolle leefomgeving.

Hoe maak je zo’n kwaliteitsstad? Het woord ‘crisis’ betekent in het Chinees ook ‘kans’.  De crisis kan de sleutel worden voor de transitie naar een nieuwe periode.”
Om tot het gewenste resultaat te komen ziet Kuijper een belangrijke rol voor de overheid. “Echte verandering, innovatie en herinrichting voor een (be)leefbare stad komt van binnenuit en van onderaf. Hierin dient de overheid te faciliteren, te verleiden, te verbinden, voorwaarden te scheppen en barrières op te heffen. Zij moet zich niet beperken tot het handhaven van regels, maar juist ruimte maken om nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Volgens Kuijper staan we voor een grote uitdaging die zijn weerga niet kent. Wil je weten hoe we deze volgens hem aan kunnen gaan en meer lezen over Citymapping? Lees dan het volledige artikel in ApeldoorNEXTra!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!