Een oerwoud in de stad

Woensdag 11 februari 2015

Door doesjkamaj

Een tijd geleden kocht ik voor mijn kinderen een prentenboek ‘Stimmy of het oerwoud in de stad’. Het verhaal gaat over Stimmy die in de grote stad woont: hoge gebouwen, veel auto´s, winkelstraten en weinig groen. Stimmy zou liever in een oerwoud wonen en op een dag gooit hij zijn schooltas in de prullenbak. Hij gaat het park in om daar te verdwalen en ´heel misschien dat je dan wel in het oerwoud komt´.

Dit verhaal inspireerde mij toen iemand mij vroeg hoe ik nou het liefst zou werken. Voor mij staat het oerwoud in de stad voor een plek die anders is dan de omgeving, ongetemd, afwijkend van het gewone. Vanuit het oerwoud ziet de stad er anders uit. Dat is prettig als je anders naar dingen wilt kijken. Het oerwoud is een plek waar je verrast wordt, je zintuigen geprikkeld worden en waar van alles te ontdekken is. Het is soms goed om buiten de gebaande paden te treden, misschien ontdek je daar iets wat je verder brengt. Je ontdekt nieuwe manieren van werken, je vindt medestanders voor je ideeën en krijgt behulpzame tips van gelijkgestemden.

Misschien hebben ze mijn droom van het metaforische oerwoud in de stad wel letterlijk genomen. Toen ik deze droom deelde met enkele van mijn collega’s, kreeg ik de opdracht voor de ‘vergroening van de binnenstad’: de binnenstad mooier, beter, leuker maken (en groener). Omdat ik ervan overtuigd ben dat je moet samenwerken om dit te bereiken, heb ik het Stadslab Apeldoorn opgericht. Samen met een paar betrokken Apeldoorners, inwoners en ondernemers, die zich graag inzetten voor de stad. Het Stadslab ondersteunt mensen die een idee hebben en daar zelf mee aan de slag willen. Het is een experiment, spannend, want het kan ook mislukken: komen er geen ideeën, dan zal de binnenstad er in dit geval niet groener (leuker, mooier, beter) op worden.

Het Stadslab ondersteunde in het afgelopen jaar de vergroening van de binnenstad in kleinschalige initiatieven van inwoners en ondernemers, zoals het verticaal tuinieren bij voormalig Pythagoraspark, nieuwe plekken voor gevelgroen in de Kapelstraat, de tijdelijke inrichting van het braakliggende terreintje bij Sophiaplein, de hanging baskets in de Asselsestraat en de Korenstraat. We waren te vinden op het festival Roots in the Woods, als onderdeel van de Dream to go! Parade. En het Stadslab leverde een bijdrage aan de inrichting van de Stadsoase op het cultuurplein en de inrichting van het pop-up park 055. Beide initiatieven betekenen veel voor het aantrekkelijk maken van de binnenstad. Op dit moment zijn we bezig om mensen te helpen die ideeën hebben voor het gebruik van het tijdelijke park dat wordt aangelegd bij Haven Centrum. Een moestuin, strandje, speelplek, kookplaats en kunstwerk zouden allemaal een plek kunnen krijgen in het park.

Van tijd tot tijd zal ik op deze plek mijn ervaringen in het Stadslab delen. Mijn droom voor het Stadslab is nog veel groter: een ontmoetingsplek voor ambtenaren, bewoners en ondernemers. Waar ieder op zijn eigen wijze een steentje bijdraagt om de stad steeds mooier, leuker en beter te maken. Dus gooi je je (school)tas in de prullenbak en ga je mee verdwalen? Heel misschien dat we dan in het oerwoud komen…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!