Graficus, Molière en kardinaal Simonis

Vrijdag 9 november 2018

Door Roelof Rump

De toneelgroep Graficus speelde in Gigant de première van een klassieker van de Franse toneelschrijver Molière, Tartuffe. Tartuffe is een cynische komedie, het eerst opgevoerd in 1664. Het is een aanklacht tegen schijnheiligheid en hypocrisie in de katholieke kerk.

Het verhaal

Orgon heeft een nieuwe vriend gemaakt: de vrome Tartuffe. Tartuffe is zelfs zo’n goede vriend geworden dat Orgon hem in huis heeft genomen. Er is maar één iemand die dat ook een goed idee vindt: Orgons moeder Madame Pernelle is ook erg gecharmeerd van de nieuwkomer. De rest van het huishouden vertrouwt de man niet en probeert wanhopig Orgon op andere ideeën te brengen. Wanneer die echter besluit zijn dochter Mariane aan zijn nieuwe vriend uit te huwelijken, en daarmee haar verloving ongedaan maakt, is de maat vol. Zeker wanneer Tartuffe ook nog eens probeert Orgons vrouw Elmire te verleiden. Elmire, zoon Damis, zwager Cléante en huishoudster Dorine bedenken een plan. Maar kunnen zij op tegen de geslepen Tartuffe? (tekst Gigant)

Mijn gedachten tijdens het toneelspel

Bij mijn kijken en mijmeren tijdens het prachtige toneelspel moest ik onwillekeurig denken aan de huidige crises die de katholieke kerk doormaakt. Er is niets veranderd, de kerk stelt zich nog steeds arrogant op. Homo’s mogen er niet zijn, abortus is moord en kindermisbruik door hooggeplaatste geestelijken is bijna ‘een way of live’, en wordt gebagatelliseerd.

Ontkenning en bagatellisering. Er is dus sinds 1600 niets veranderd. In mijn hoofd gegrift staat de uitspraak van kardinaal Simonis in Nieuwsuur uit  2010: ‘Wir haben es nicht gewusst’. Later blijkt (Trouw) dat kardinaal Ad Simonis al veel eerder van beschuldigingen tegen een bisschop wist. Simonis was van 1983 tot 2007 aartsbisschop van Utrecht en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. In oktober 2000 ontving hij een brief van een man die stelde dat een bisschop zich had bezondigd aan ‘erotische stoeipartijen’ met hem. Simonis besloot geen actie te ondernemen naar aanleiding van die beschuldiging.

Nog even over Graficus

Graficus viert dit jaar haar 85e verjaardag. De toneelgroep Graficus werd in 1933 opgericht door medewerkers van de Apeldoornse drukkerij Wegener. Het huidige aantal leden is ongeveer 20. Met een leeftijd tussen 20-70 jaar. De regisseur van Tartuffe is Aad van der Waal, onze stadsdichter.

Voorstelling gemist:

10 november, 20.00 uur            Huis van Puck, Arnhem
24 november, 19.30 uur            Spelderholt, Beekbergen
15 december, 20.00 uur             Cafeetje van Marja, Apeldoorn
16 december, 15.00 uur             Cafeetje van Marja, Apeldoorn

Voorstel aan Graficus: Speel dit prachtige stuk tijdens een bisschoppensynode in Rome.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!