Horrorshow Hans Klok griezelig goed

Zondag 30 oktober 2016

Door David Levie

Kort voor het doek gaat vallen en de afloop van de horrorstory nog onzeker is, tovert Hans Klok in een adembenemende eindsprint vijftien illusies in vijf minuten tevoorschijn. En dat is zelfs zijn tegenstander van de avond, de alleen met zijn stem aanwezige illusionist Alfredo Cordoni, teveel. Klok mag zich de snelste en de grootste allertijden noemen en zich het boek vol magische geheimen toe-eigenen. Ziehier het libretto van een illusionair spektakelstuk met uiteraard een happy end.

Het moge duidelijk zijn, Hans Klok heeft zijn nieuwe show gedrenkt in een marinade van griezel en gruwel. De acties die hij daarmee overgiet gaan er bij zijn publiek – van jong tot oud – in als koek. Twee avonden heeft de blonde wonderboy er in inmiddels in Orpheus opzitten en vandaag (zondag 30 oktober) gooit hij er nog eens een matinee en een vroege avondvoorstelling tegenaan. Een wereldprestatie van een artiest die weliswaar af en toe een buitenlands avontuur aangaat, maar nog altijd langs nationale theaters toert.

Rijk zal hij daar niet van worden. Klok investeert als geen ander in zijn shows. Nieuwe trucs zijn razend duur, op kostuums en decor wordt niet beknibbeld en degenen die hem bijstaan c.q aanvullen komen griezelig dicht in de buurt van zijn hoge niveau. Een enkeling zoals het Canadees-Oekraïens danspaar steekt de meester zelfs naar de kroon. Niet dat hij daarmee zit. In zijn House of Horror mag dan de geest van een moordlustige collega rondwaren die geen concurrentie duldt, zelf kiest Klok voor de allerhoogste kwaliteit die er in dit ondermaanse te vinden is.

Niet dat alles nieuw is. Wat blijft zijn de wonderbaarlijke dozen, geheimzinnige kisten met vakjes, waarin zich metamorfoses voltrekken die voor een gewone sterveling niet te bevatten zijn. Lampen die zweven, ballen die een eigen leven lijken te leiden en kaarten die hij uit de lucht haalt. Voeg daaraan toe een scala van personen die worden doorboord, doorgezaagd, gespiesd, vermorzeld of onthoofd. De hoofdpersoon zelf legt letterlijk zijn hoofd onder een guillotine.

Klok daalt traditiegetrouw bij tijd en wijle af naar de gewone mensenwereld door zich als de boy next door te presenteren. Dat doet je als toeschouwer even het spookkasteel en aanverwante Halloween-achtige taferelen vergeten. Maar Klok is niet gewoon. Deze showman van de buitencategorie weet ineens de spanning weer op te voeren. De rode draad die hij heeft gespannen blijft strak. Langs die lijn kom je als grote namen tegen als Houdini en thrillerkoning Alfred Hitchcock. Dat alles brengt je op het puntje van je stoel. En dan op het eind de race tegen de klok, die Klok speels en glansrijk wint.

Orpheus. Hans Klok in House of Horror. Vrijdagavond 28 november, Koning Willem Alexanderzaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!