Kijk op de Wijk: Welgelegen

Vrijdag 8 januari 2016

Door Jos Jansen of Lorkeers

De vorige keer was Welgelegen toch ook al ‘wijk van de maand’? Goed opgelet! Maar deze keer bekijk ik de wijk natuurlijk weer heel anders. Ik begin bij de Deventerbrug en loop dan van het kanaal af.

Als eerste zien we dan de Bouwe Landlaan. Ik heb heel lang gedacht “dat heeft vast te maken met een of andere Fries die hier woonde”. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Volgens mij moet het eigenlijk één woord zijn: Bouwlandlaan. Dit omdat het gebied in vroeger tijden een agrarische bestemming had. Bouwland is akkergrond: grond waarop bijvoorbeeld graan of bieten wordt verbouwd.

De volgende straat heeft een korte naam: Halstraat – korter kan bijna niet he? De naam geeft het al aan: genoemd naar een hal. Maar wie weet nog dat hier ooit een eierhal stond? Er was al langere tijd een eierhal in Apeldoorn. Deze stond dicht tegen het raadhuis aan, op het huidige Marktplein. Deze hal was echter te klein, daarom besloot het gemeentebestuur onder leiding van Burgemeester Roosmale Nepveu dat er een nieuwe hal moest komen. Eind 1931 werd deze multifunctionele hal geopend. Het was niet alleen een markthal. Je kon er koffie drinken in een koffiekamer. En zeer vooruitstrevend: er waren ook drie telefooncellen aanwezig.

Met alleen een eiermarkt was de exploitatie van het gebouw niet kostendekkend. De hal werd daarom ook voor heel andere dingen gebruikt. De meest uiteenlopende vergaderingen, bijeenkomsten en sportgebeurtenissen vonden er plaats. Het was een van de eerste mogelijkheden om overdekt tennis te spelen.

In 1938 was de mobilisatie en werd de hal gebruikt voor inkwartiering van de militaire motordienst . In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers deze hal als opslagplaats. Vlak voor de bevrijding op 13 april 1945 staken zij de hal in brand. Herbouw vond nooit plaats, want Barneveld was er als de kippen bij en nam snel de eierhandel van Apeldoorn over.

Verder lopend kom je dan bij de Moriaanstraat. Ook genoemd naar een gebouw dat inmiddels niet meer bestaat. Herberg/ logement de Moriaan was eeuwenlang de plek waar reizigers konden eten en drinken en ook overnachten. Vroeger ging reizen natuurlijk veel langzamer dan tegenwoordig. Van Den Haag naar Apeldoorn was je toch wel 2 dagen onderweg als gewone reiziger met paard en wagen. De Moriaan stond trouwens niet op deze plek in het dorp, maar aan de overkant van het Kanaal, ongeveer waar de Grift de Deventerstraat kruist. Begin 1900 werd het pand gesloopt.

De straat waarmee deze blog eindigt heeft dezelfde oorsprong als de eerste : Weidestraat. Duidelijk dat dit op het grasland slaat waarop koeien vroeger konden grazen voordat hier huizen werden gebouwd.

Helaas deze keer dus niet iets over panden waar je nu nog eens langs zou kunnen lopen. Ze bestaan alleen nog op papier. Een van de regels bij de Stadsgidsen is: “vertel alleen over dingen je kunt laten zien”. Dan biedt deze blog toch uitkomst: vertellen over iets wat wel een mooie historie heeft, maar niet meer te zien is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!