Nieuwe job burgemeester Berends

Vrijdag 3 november 2017

Door David Levie

Wekelijks staat Rob Kapteijn voor de Apeldoornse Jeugd Orkesten (AJO). Maar op 16 december moet hij wijken voor burgemeester John Berends. In het kader van de aanloop naar 3FM Serious Request nemen schrijfster Nanda Roep, professor Joke van Saane (godsdienstpsycholoog) en acteur/zanger/presentator Aernout Pleket het stokje als Maestro van het orkest over. Maar de hoofdrol is weggelegd voor Apeldoorns eerste burger. Rob Kapteijn heeft daar geen moeite mee. Het goede doel heiligt immers de middelen.

Het gaat heel goed met de drie jeugdorkesten die in het recente verleden verbonden waren aan Markant. Maar sinds de fusie met Gigant is er aan de Nieuwstraat veel veranderd. De orkesten voor kinderen (Speelgroep), gevorderden (Jong AJO) en ver gevorderden (AJO) zijn losgemaakt van Gigant, markant in cultuur, en sinds kort ondergebracht in een koepelorganisatie die als Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten door het leven gaat. In het AJO spelen jongeren tot een jaar of 25. En met dit orkest mag onder anderen John Berends straks in CODA Museum aan de gang.

Diantha Jansen (16), Ralphine Roo (18), Philip Wortelboer (14) en Jean Auguste van Willigen zijn er nu al klaar voor. De vier violisten van het orkest streven geen van allen naar een professionele carrière in de muziek. Muziek maken doen ze al van jongs af aan en ze beleven er naar hun zeggen veel plezier aan. Ambitie hebben ze wel. ,,Het moet naast alle gezelligheid ook enig niveau hebben’’, verwoordt Ralphine de Roo.

Klassieke muziek viert de boventoon als ze met de andere orkestleden samenspelen, maar privé lopen de smaken sterk uiteen. Zo heeft Ralphine een grote voorkeur voor jazz. Diantha danst (hiphop) en maakt een vergelijking met de klassieke muziek. ,,Klassiek ballet is een goede basis voor andere dansen, klassieke muziek is een goede basis voor andere muziekstromingen.’’

Philip Wortelboer – hij sloot zich twee jaar geleden bij het orkest aan – trekt dagelijks minimaal een half uur uit voor vioolspelen, daarnaast speelt hij hockey en geeft hij bij Ares training aan de zogeheten E-tjes. Jean Auguste bespeelt naast de viool ook andere instrumenten: cello en piano. De laatste twee op een wat minder hoog niveau.

Rob Kapteijn, de enthousiaste dirigent van Jong AJO en AJO komt iedere dinsdag helemaal vanuit Den Haag naar Apeldoorn. Hij ziet alleen maar voordelen nu de jeugdorkesten zijn losgemaakt van wat eens Markant was. ,,De betrokkenheid van de ouders is veel groter en er is een betrokken bestuur. Dat merk je. Muziek moet leven en dat doet het nu.’’

Ze hebben zich doelen gesteld, bestuur en dirigent. Mits er voldoende kaarten worden verkocht spelen de jonge lui op Paleis Het Loo in het kader van Serious Request en straks volgt een Nieuwjaarsconcert in samenwerking met het Apeldoorns Symfonie Orkest. En Kapteijn wil met zijn muzikanten op tournee. Waar naar toe maakt ‘m niet zoveel uit. ,,Het gaat om samen spelen en om samen lol maken. Het sociale is voor mij net zo belangrijk als het muzikale. Met z’n allen op pad, dat is toch een onvergetelijke tijd?’’

De pauze is voorbij, het gesprek is ten einde. Er wordt al snel weer muziek tijdens de wekelijkse repetitie gemaakt in de Popzaal van Gigant. Het plezier spat er van af. De muzikanten zijn goed voorbereid en het is maar afwachten hoe de gastdirigenten Rob Kapteijn even doen vergeten. Berends en de andere prominenten worden ook nog eens beoordeeld door een deskundig panel waaronder Miranda van Drie, de directeur van het NJO (Nederlands Jeugd Orkest) dat in Orpheus zijn hoofdkwartier heeft. Wie het op 16 december mee wil maken heeft gratis toegang tot het CODA Museum. De aanvang is om 15 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!