Onderzoek naar huisvesting voor vluchtelingen na noodopvang

Maandag 15 februari 2016

Door Redactie

Peter Vroon

In Apeldoorn verblijven momenteel flink wat vluchtelingen. Waar gaan zij heen als straks de noodopvang aan de Voorwaarts verdwijnt? Velen van hen willen namelijk dolgraag in Apeldoorn blijven, maar zoveel plek is er misschien wel helemaal niet. De gemeente Apeldoorn geeft verheldering over het onderzoek wat momenteel gaande is.

,,Wij zijn op dit moment alle mogelijkheden aan het onderzoeken om passende huisvesting aan de toenemende aantallen statushouders te kunnen bieden”, vertelt Susanne van der Putt. ,,Dat betekent dat wij, samen met de woningbouwcorporaties, onderzoeken of we sociale woningbouwprogramma’s kunnen versnellen en/of uitbreiden. En dat wij de 2 nieuwe opties die het eind vorig jaar afgesloten Bestuursakkoord tussen het Rijk en het VNG biedt, onderzoeken op mogelijkheden. Dat gaat om de zogenaamde huisvestingsvoorziening, het met subsidie ombouwen van bijvoorbeeld kantoorpanden, en om het Gemeentelijk VersnellingsArrangement, oftewel tijdelijke, creatieve woonoplossingen voor maximaal 2 jaar bieden tot structurele huisvesting beschikbaar is. Veel uitzoekwerk is nodig, omdat de regelingen nieuw zijn. De onderzoeken lopen nog.”

Ze meldt dat dit onderzoek samenvalt met het sluiten van de noodopvang aan de Voorwaarts, maar dat het er eigenlijk los van staat. ,,Immers, voor iedere gemeente geldt voor 2016 een verzwaarde taakstelling qua aantal te huisvesten statushouders en voor Apeldoorn is dat dit jaar ruim 400. Dit is dus ongeacht of er een AZC of noodopvang is of was. Wel is de sluiting van de noodopvang aan de Voorwaarts, per eind februari, aanleiding geweest voor onderzoek naar een nieuwe noodopvang. Daarover heeft het college een besluit genomen. Een nieuwe noodopvang is voorzien aan de Christiaan Geurtsweg.”

De gemeente Apeldoorn weet dat een deel van de mannen graag in Apeldoorn blijft, en dat er ook Apeldoornse inwoners zijn die hierbij behulpzaam willen zijn. ,,Wij weten niet of dit in veel gevallen lukt. Het COA gaat hierover. Vluchtelingen uit de noodopvang aan de Voorwaarts worden door het COA elders in het land geplaatst in AZC’s, om van daaruit te kunnen verhuizen naar de gemeenten waaraan de mensen voor huisvesting worden ‘gekoppeld’ door het COA.” Het COA zegt hierover: ,,Meestal komt een vergunninghouder te wonen in de regio waaraan een asielzoekerscentrum is gekoppeld. Soms gaat een vergunninghouder buiten de regio wonen. Bijvoorbeeld als de vergunninghouder eerstegraads familie zoals ouders, kinderen of een partner heeft in een andere regio. Of als de vergunninghouder een opleiding volgt of werk heeft in een andere gemeente. Tot slot kan een medische behandeling die nergens anders kan plaatsvinden een reden zijn om een vergunninghouder in een andere regio te huisvesten.”

Van der Putt meldt overigens dat het nog niet duidelijk is wanneer het AZC aan de Deventerstraat open gaat. ,,Dat is afhankelijk van afspraken tussen het COA en GGnet.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!