Wonen op een gedeeld fundament

Maandag 3 juli 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Op het terrein tussen de Waterloseweg en de Prins Willem-Alexanderlaan is een bijzonder woonproject ontwikkeld. Twaalf moderne, levensloopbestendige en energiezuinige bungalows zijn het resultaat waarbij de bewoners de opdrachtgevers waren. In een zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is de wijk van de grond af opgebouwd.

Initiatiefnemers Henk Laheij en Gerard Laks zagen in 2013 mogelijkheden om dit in samenwerking met de gemeente te realiseren. Henk: ,,Een groep particulieren vormt een collectief, in ons geval CPO-vereniging Groenewoud, en gaat zelf een aantal woningen realiseren. Dit gebeurt onder begeleiding van een professionele projectleider. Gerard: ,,Deelnemers zijn dus samen de ‘projectontwikkelaar’ en nemen zelf alle belangrijke beslissingen.” Dit lijkt simpel, maar was het dat ook? Laheij: ,,Het heeft veel voordelen, want er is optimale inspraak in het ontwerp en afwerking van ieders woning. Je kunt schaalvoordelen behalen.” Gerard: ,,De materialen zijn bij iedereen hetzelfde, maar verder hebben alle woningen een andere vorm en indeling.” Wat bij alle woningen gelijk is, is dat de huizen gericht zijn op zo lang mogelijk zelfstandig wonen: gelijkvloers wonen en slapen.

Door de ontwikkeling samen met de bewoners op te pakken, is er veel onderlinge uitwisseling van ideeën. Henk: ,,Ja, iedereen had zijn inbreng op het ontwerp. En door zoveel met elkaar te overleggen, werkten we ook al aan een sociale band. Daarnaast dachten we na over de zorgbehoefte in de toekomst.” Gerard: ,,We zaten dichter op het werk van de aannemer. Dat was natuurlijk wennen. De samenwerking met de gemeente was heel goed en door in een vroeg stadium met de welstandscommissie te overleggen verliep de vergunningaanvraag ook soepel.

Vier jaar geleden startte het initiatief en inmiddels worden de twaalf woningen aan een nieuwe straat, Groenewoud, bewoond. Ook de omgeving is inmiddels door de gemeente Apeldoorn woonrijp gemaakt met een mooie straat en de contouren van de uiteindelijke WADI. De hovenier legt de laatste hand aan de voortuinen, die als collectief ontwerp opgezet zijn. Daarbij is creatief en speels gezocht naar verscheidenheid. Henk: ,,Het was een immense klus, maar ik ben best trots op het feit dat we dit samen hebben gerealiseerd.” Gerard: ,,We hebben met elkaar een woongemeenschap gecreëerd met een goed fundament. Na de hele bouw- en ontwikkelperiode, kunnen we nu woongenot ervaren.” Voor de bewoners is dit een reden om een feestje te vieren. Op 12 juli is er een feestelijke bijeenkomst voor alle bewoners en betrokkenen bij de realisatie.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over apeldoorn stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?