10de Wilhelminaring 2017 uitgereikt aan Eja Siepman van den Berg

Zondag 24 september 2017

Door Ben Eggermont

In een vol auditorium van het CODA Museum kreeg Eja Siepman van den Berg gisteren (8 september 2017) de Wilhelminaring 2017 uitgereikt uit handen van Wim Pijbes, voorzitter van de jury. De ring speciaal voor deze gelegenheid ontworpen en gemaakt door Katja Prins, die met een goed aantal werken vertegenwoordigd in de sierradencollectie van het museum.

Na een kort welkomstwoord van Carin Reinders en voorzitter Corrie van der Veen, kreeg Wim Pijbes namens de jury het woord om de unanieme keuze voor Eja toe te lichten. Hij nam hierbij het juryrapport als uitgangspunt. Een paar opmerkingen uit dit rapport luidden: ,,.. wars van stijlen en modes, nauwgezet en consequent de menselijke figuur, als uitgangspunt neemt..”. Het werk straalt “een verfijnd en verstild evenwicht uit” en “beweegt zich in het spanningsveld van lichamelijkheid en constructie”, “doordacht en vrij van coïncidentie, teruggebracht tot de essentie”.

Vervolgens kreeg Katja Prins het woord om de totstandkoming van de ring toe te lichten. Zij illustreerde dit met beelden van het vormgevingsproces van concept tot ring. Tot slot gaf zij de ring aan de voorzitter die hem daarna aan de vinger van Eja mocht schuive.

In het slotwoord van voorzitter Corrie van de Veen kon ze meedelen dat de expositie van Eja in het CODA Museum, deel van de prijs behorend bij de Wilhelminaring volgend jaar zal plaatsvinden. De opening is voorzien op 3 juni 2018. Tegelijkertijd sprak zij de hoop en wens uit dat het beeld dat in opdracht van de gemeente zal worden gemaakt voor het Sprengenpark eveneens gereed zal zijn.

Hierna kon het publiek onder het genot van een drankje Eja feliciteren en de ring nader bewonderen.

In Villa Hinkeloord onderdeel van Het Depot in Wageningen, is een permanente tentoonstelling te zien van het werk van Eja Siepman van den Berg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!