15 jaar Brainstorm festival

Dinsdag 8 november 2022

Door Ernst van Rossum

Afgelopen vrijdagavond 4 november om 18:00 opende de deuren van Gigant zich weer voor het, al oude, Brainstorm Festival. Dit jaar tekenen ze voor de 15e editie. Best wel een mijlpaal. Het is vaak een 2-daags festival, maar door omstandigheden soms ook een 1 daags festival en door coronamaatregelen in 2020 was het er helemaal niet.

Een waardige opener

Ook dit jaar waren er weer leuke bands. Op de vrijdagavond speelden Vetrar Draugurinn (NL), Wytch Hazel (UK),Signum Regis (SVK) en Scar Symmetry(SWE). De Nederlandse band maakten samen met Wycth Hazel hun debuut op Brainstorm. De muziek van Vetrar is een mix van invloeden die thuishoren bij bands als Paradise Lost, Swallow the Sun, Ghost Brigade, The Gathering, Katatonia, Fields of the Nephilim, The 3rd & the Mortal.
Een waardige opener van het festival.

Wytch Hazel is ook een leuke band maar niet helemaal mijn ding. Het spelen was goed verzorgt maar niet aan mij besteed. Behalve het laatste nummer wat zij speelden waar veel invloeden te herkennen was van Iron Maiden. Ze laten zich niet alleen inspireren door de muziek van Iron Maiden, maar ook door Led Zeppelin, Wishbone Ash, Jettro Tull, Thin Lizzy en Deep Purple. Toch wel bands die mij aanspreken.

Signum Regis en Scar Symmetry zijn oude bekenden en hebben hun voetsporen al duidelijk gezet in Brainstorm land. Zij deden waarvoor ze geboekt waren, vette riffs en stevig stampwerk. Lekker om de vrijdag mee af te sluiten.

De zaterdag

Sáwol trapte de 2e dag van het festival rond 14:00 af. Deze Finse band zou al eerder op Brainstorm staan maar door de coronamaatregelen kwam het er niet van. Afgelopen zaterdag konden ze dan eindelijk aan de bak met hun loodzware, donkere rock en metal uit het hoge noorden.

Fallen Sanctuary doet misschien niet direct een belletje rinkelen, totdat we noemen dat dit de nieuwe band is van zanger Georg Neuhauser (Serenity, Warkings) en Marco Pastorino (zanger/gitarist van Temperance). Beiden oude bekenden op dit festival. Vette Powermetal dus.

Lotunn was voor mij dé band van het festival. Wát een heerlijke band is dat. Mooie show gaaf spel. Deze band uit Denemarken met vocalist Jón Aldará (Hamferd) zing de sterren van de hemel, zo zuiver en mooi. Zelfs zijn Grunts zijn bijna net zo mooi als zijn clean vocals. Hij vervoerde mij vorig jaar al toen hij hier met Hamferd stond. En ook de rest van band speelde super en het zijn off stage ook leuke personen.

Sleeping Romance ook weer een oude bekende band nu met nieuwe zangeres. Het is een enthousiaste band en ze doen het altijd goed op Brainstorm.
Helaas vond ik de oude zangeres Federica Lanna beter qua stem dan Lina Victoria. Soms is nieuw niet altijd beter, maar dat is mijn mening. Anderen vonden haar wel goed. Over smaak valt dan ook niet te twisten zeg ik maar. Maar des al niet te min heb ik wel weer van ze genoten.

Afsluiter

Swallow The Sun is ook een oude bekende voor het festival in 2013 stonden ze hier ook al. Het was fijn om ze weer terug te zien deze Finse doom-metal band. Doom is niet zo mijn ding, al waren er stukken bij die ik wel kon waarderen. Er zijn mensen die doom opzetten om de slaap te vatten, maar nu even niet, want als afsluiter staat de band van zanger Herbie Langhans, Firewind. Hij stond hier al eens eerder met Sinbreed. Lekkere Power Metal als afsluiter van het festival. Het was weer een lekker feestje met Firewind.

Het was weer een geslaagd Brainstorm Festival en zie alweer uit naar volgend jaar.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!