50 jaar dansvereniging Phoenix Apeldoorn: 50 jaar cultureel plezier!

Maandag 22 juni 2015

Door Pedro Waldenaar

Phoenix Apeldoorn bestaat 50 jaar en dat mag iedereen weten. Afgelopen zaterdag, 13 juni, is dit groots gevierd met een jubileumvoorstelling in Orpheus. Bijzonder om dit mee te mogen maken!

Maar waar staat de vereniging Phoenix voor? Phoenix is op 17 maart 1965 opgericht en biedt de mogelijkheid tot dansen voor kleuters, kinderen, tieners, jongeren en volwassenen. Voor beginnende dansers, maar ook voor gevorderden en getalenteerde dansers is er gelegenheid om te dansen onder leiding van, merendeels, gediplomeerde dansleiders; en sinds september 1999 bestaat naast dansen de mogelijkheid om te zingen bij de zanggroep ‘Phoenix Vocaal’. Het repertoire bestaat uit folkloristische liederen en meerstemmige gearrangeerde koorwerken vanuit de hele wereld.( bron website: ww.phoenix-apeldoorn.nl/phoenix).

De voorstelling, die “Inde Voetsporen Van” heet, begint stipt om 19.00 uur om ook de allerkleinsten mee te laten genieten. Gelijk bij aankomst viel mij het familiaire karakter op: iedereen kent iedereen! Een orgie van herkenning! En het plezier om deze voorstelling bij te wonen, spatte er bijna van af. Een keurig routeboekje gaf aan wat ik zou kunnen verwachten.

En inderdaad…… ik heb me van het begin tot het eind verbaasd over de professionaliteit; wat een spelplezier; wat een saamhorigheid; wat een toewijding. Het is duidelijk merkbaar dat het niet zomaar om een hobby vereniging gaat; maar dat het streven is om het amateurniveau duidelijk te ontstijgen.

Met zang en dans kwam een groot stuk van deze aardbol én een stukje geschiedenis voorbij: dansen uit Moldavië; liederen uit Zuid-Amerika en Bulgarije, een Braziliaanse Zomeravond,  de crises van de jaren twintig uit de vorige eeuw; een Hongaarse dans en twee zigeunerdansen. Heel vertederend is de voorstelling van de allerjongsten over het vallen van drie beestjes.

De oorspronkelijk geest uit het geboortejaar 1965: plezier maken door dans, muziek en zingen, is de hele avond merkbaar: we doen het met en voor elkaar! Phoenix heeft Orpheus en Apeldoorn een mooie en gedenkwaardige avond geschonken. Vijftig jaar; daar kan nog makkelijk vijftig jaar bij: het is Phoenix van harte gegund; op naar de 100 jaar: dat gaat zeker lukken met deze professionaliteit!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!