NJO treedt op tijdens 5 mei-concert

Zaterdag 14 maart 2015

Door Redactie

Nic Limper

 

Tijdens het jaarlijkse bevrijdingsconcert op 5 mei begeleidt het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca, die speciaal voor het concert nieuwe nummers schrijven. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 21:00 uur rechtstreeks uit op NPO1.

Het 5 mei-concert is de feestelijke afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor de samenstelling van het programma werken het NJO, de solisten en het comité nauw samen. Tijdens het concert wordt regelmatig een link gelegd met onze vrijheid vandaag de dag en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De gedachte dat je vrijheid van generatie op generatie weerspiegeld door de vele generaties die op het podium staan.

Traditioneel is het 5 mei-concert een licht klassiek concert dat elk jaar verzorgd wordt door een ander orkest. Dit jaar is dat het symfonieorkest van het NJO. Het NJO werkt met de beste conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland en bestaat daardoor uit vele nationaliteiten. Speciaal voor het 5 mei-concert wordt nu een orkest samengesteld, bestaande uit de beste conservatoriumstudenten van Nederland en België. Ze spelen voor deze gelegenheid onder leiding van de Amerikaanse gastdirigent Clark Rundell.

Directeur Miranda van Drie van het NJO vindt het een eer dat het NJO het 5 mei-concert mag verzorgen: ‘Het NJO met zijn jonge musici zal, onder leiding van Rundell, laten zien en horen dat vrijheid ook voor een jongere generatie niet vanzelfsprekend is. De keuze voor de muziek, maar ook persoonlijke verhalen en achtergronden van orkestmusici, artiesten en dirigent zullen het verhaal zichtbaar, voelbaar en hoorbaar maken.’ Dirigent Clark Rundell hecht grote waarde aan de betekenis van het concert: ‘Het concert is meer dan alleen een vrolijk feest. Het gaat over ‘real issues of freedom’. Tijdens het concert wordt ook daadwerkelijk ingegaan op echte vraagstukken rond vrijheid. En dat is geweldig.’

Herman van Veen is een virtuoos en veelzijdig podiumkunstenaar met een indrukwekkende staat van dienst. Daarnaast heeft hij een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. Claudia de Breij is zeer betrokken bij het onderwerp vrijheid en onvrijheid. Het thema komt geregeld terug in haar theateroptredens, zoals in Hete Vrede (2010). Zangeres Giovanca heeft al vaak tijdens bevrijdingsfestivals opgetreden en maakt dit jaar haar debuut bij het 5 mei-concert.

5 Mei-Concert | Dinsdag 5 mei 2015
Amsterdam, op de Amstel
Symfonieorkest van het NJO o.l.v. Clark Rundell
Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca

Meer informatie? Kijk op www.njo.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Bevrijdingsdag Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!