ACEC: een gebouw met geschiedenis

Dinsdag 30 juni 2015

Door Redactie

Wie regelmatig langs het ACEC gebouw komt, ziet een industrieel gemeentelijk monument waarin nu veel creatievelingen gevestigd zitten met hun bedrijf. Het pand heeft een lange geschiedenis. In 1952 werd het gebouw dat nu bekend staat als het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur gebouwd als werkplaats en magazijn van Ingenieursbureau Frowijn&Co, voorheen Van Enst en Stokkentreeft, dat voordien was gevestigd in het pand dat nu bekend staat als Röntgen’s eetcafé aan het Caterplein.

De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), ook gevestigd in het ACEC, beheert het archief van dit historische pand en heeft documenten die over de geschiedenis van het gebouw gaan. Zo meldt Hans van de Water, bestuurslid van de SAM, dat ACEC, wat stond voor Ateliers de Constructions Electrique de Charleroi, een groot Belgisch bedrijf was, vergelijkbaar met Siemens en AEG. In 1960 was ACEC qua omzet zelfs net zo groot als Philips. Frowijn&Co verwierf al bij de oprichting in 1921 de alleenvertegenwoordiging van ACEC-producten in Nederland. ACEC maakte, naast alles wat met opwekking en distributie van energie te maken heeft, zoals generatoren, transformatoren, elektromotoren en kabels, ook verlichting en huishoudelijke apparaten, zoals haardrogers, staafmixers en platenspelers.” Een aantal van deze producten liggen momenteel in een vitrine in het kantoor van de SAM.

In de tachtiger jaren ging het mis met ACEC. Het bedrijf ging ten onder. Uiteindelijk werd het ACEC-gebouw opgekocht door de gemeente Apeldoorn en onder beheer gebracht bij Accres. Tegenwoordig zijn er bedrijven uit de creatieve industrie gevestigd en is er een expositie- en activiteitenruimte

Colour & Books is één van die bedrijven. Sebastiaan Hanekroot en Elyse Walter houden zich beiden bezig met het koppelen van fotografisch inzicht aan kennis over de productie en reproductie van beeld in foto- en kunstenaarsboeken. ,,Hiervoor werkte ik vanuit huis”, licht Hanekroot toe. ,,Dat werd wat te krap en het komt niet echt professioneel over als je klanten via de zoldertrap, met hun hoofd door de drogende was heen, naar je kantoor moeten lopen.” Over zijn plek in ACEC is hij enorm tevreden. ,,Het past goed bij ons bedrijf. We kunnen hier mensen uitnodigen zonder dat we ons hoeven te schamen.” Ook merkt hij op dat er in het pand veel kruisbestuivingen plaatsvinden. ,,We ondernemen ons suf hier en dat is heerlijk. Je komt elkaar als bedrijf tegen en zo ontstaat er wel eens wat. Zo hebben wij samengewerkt met kunstenaar Bruno van den Elshout voor zijn boekuitgave en deze geëxposeerd in het ACEC. Als ACEC willen we met z’n allen kwaliteit, creativiteit en ondernemerschap uitstralen en als bedrijf leveren we zelf dan ook echt alleen maar kwaliteit.”

Ook bier- en voedingsmiddelenimporteur BayernXL, van onder meer merken als Mönchshof, Hacker Pschorr en Kapuziner zit gevestigd in het ACEC-pand. ,,Wij promoten de Beierse bier- en genietcultuur. Een product heeft een thuishaven nodig en je wilt niet ergens achteraf op een industrieterrein zitten en daarom hebben we bewust gekozen voor het ACEC”, licht Alfred van Geijn toe. ,,Ik zit hier nu zo’n drie jaar en aangezien er veel leegstand was, had ik veel keus. Van iemand die hier al zat met zijn bedrijf kreeg ik de tip om hier eens te kijken.” Al snel verhuisde hij met het biermerk naar ACEC en daar heeft hij geen moment spijt van gehad. ,,Er zit veel variëteit in het gebouw en dat is leuk, want hiermee versterk je elkaar. Iedereen is flexibel en werkt samen. Het gaat er mij om dat we kwaliteit met z’n allen uitdragen en dat we een stukje cultuur kunnen laten zien. Daar help ik met BayernXL graag aan mee en daar biedt de locatie alle mogelijkheden toe. Zo organiseren we jaarlijks met Koningsdag de Beierse Biergarten waarmee we kwaliteit, cultuur en ondernemerschap verbinden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!