ADO speelgoed uit Apeldoorn in Japan

Vrijdag 2 december 2016

Door David Levie

Carin Reinders, de directeur van CODA is momenteel in de Japanse stad Oito, waar ze is uitgenodigd om onder meer een lezing te houden over ADO speelgoed. Momenteel is in Oita een expositie te bewonderen met Nederlandse design in de hoofdrol. Naast ADO speelgoed is er ruimte vrij gemaakt voor Nijntje (Myffi in Japan). De creatie van Dick Bruna is in  Het Land van de Rijzende Zon razend populair. Ontwerpen van Gerrit Rietveld  vormen de derde Nederlandse poot van de tentoonstelling.  Met financiële steun uit Japan is een boek verschenen over de  ADO Collectie in CODA.

Een belangrijke man achter ADO is ontwerper Ko Verzuu (1901-1971). Onder supervisie van zijn geneesheer-directeur Willem Bronkhorst had Verzuu tussen 1925 en 1955 de leiding over een werkplaats in een sanatorium in Hoog Soeren. TBC-patiënten die weer waren opgekrabbeld en de handen uit de mouwen konden steken werden in de Soerense bossen voorbereid op een plaats in de samenleving.  Vandaar ook de naam ADO, een afkorting van Arbeid Door Onvolwaardigen.

Het mes sneed zo aan twee kanten: de patiënten namen deel aan een re-integratieproces en het sanatorium profiteerde van het voor die tijd zeer progressieve verdienmodel waarvoor binnen- en buitenland belangstelling toonde.  Zo verkocht de Bijenkorf in Amsterdam het houten speelgoed uit de gemeente Apeldoorn. Verzuu ontpopte zich als een verwoed verzamelaar van het speelgoed. CODA bezit 300 stukken uit zijn nalatenschap.  Met dank aan het Mondriaan Fonds, het SNS REAAL Fonds en de Vereniging Museumvrienden van CODA.  ADO bleef tot 1962 een merk. Daarna stopte de productie.

Een deel van die collectie is nu voor enige tijd toevertrouwd aan professor Ryu Niimi van de Musashino Art University in Japan. Hij is de motor achter de  tentoonstelling Playful Design & Art in Life. Rietveld & Bruna, ADO, Modern Design of the Dutch 20th Century die eerst in Tokio was te zien en nu in Oita tot en met 22 januari.

Het onlangs verschenen boek (€ 24,95) is te koop in CODA Winkel en via www.coda-apeldoorn.nl/winkel. Een  ADO tentoonstelling in CODA Museum is te zien van 29 januari tot en met 28 mei 2017.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?