Apeldoorn viert de kracht van theater een jaar na coronasluiting

Dinsdag 9 maart 2021

Door Redactie

Archief | VAN-GANphotography

Het is bijna een jaar geleden dat bijna alle theaters ter wereld de deuren moesten sluiten vanwege corona. Om daarbij stil te staan wordt er op 13 maart in meer dan 30 landen de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Ook theater Orpheus doet mee aan dit initiatief.

Envelop

In Nederland stappen acteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Theo Maassen het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen. De Apeldoornse acteur Emile Jansen zal het podium van Orpheus betreden. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Jansen opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is.

Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première 10 jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald en is al duizenden keren opgevoerd. Steeds door andere acteurs, want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk en mag het niet nog een keer spelen.

“Zoals een vakgenoot laatst opmerkte: in de laatste 5 persconferenties van ons kabinet is het woord cultuur niet 1 keer gevallen”, meldt Emile. “Dat doet vreselijk pijn. Dus toen Orpheus mij vroeg of ik dit wilde doen aarzelde ik geen moment. Op 13 maart aanstaande zijn de theaters namelijk precies 1 jaar dicht; dat kan je toch redelijk bizar noemen lijkt mij. Daarom wil ik aandacht vragen voor de erbarmelijke situatie waarin onze cultuur zich op dit moment bevindt. Onze theaters, de musea; onze cultuur in de breedste zin van het woord.”

Livestreams

Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te ontvangen, maar via livestreams zetten de theaters hun deuren open. Ruim 40 Nederlandse schouwburgen nodigen hun bezoekers uit om op zaterdag 13 maart vanuit hun huiskamer deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving.

Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij het feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Apeldoorn.

Meer informatie over de uitvoering van Wit Konijn Rood Konijn door Emile Jansen bij Orpheus is te vinden op www.orpheus.nl/konijn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!