Apeldoorns koor OZON klaar voor Amadeus in Orpheus

Vrijdag 25 oktober 2019

Door David Levie

Ontspannen Zingen Op Niveau, oftewel OZON. Het Apeldoornse seniorenkoor heeft op landelijk niveau al een aantal hoofdprijzen op concoursen in de wacht gesleept en maakt zich nu op voor iets heel anders: een optreden in Orpheus. Van 1 tot en met 3 november luisteren de 70 koorzangers 3 voorstellingen van Amadeus op. Muziektheater van de bovenste plank dat door de landelijke pers met trompetgeschal en lof is ontvangen.

De motor achter het koor is Ineke van Jaarsveld. Onlangs vijftig jaar als dirigent actief. Daarnaast deed ze nog veel meer op cultureel gebied hetgeen haar onlangs een koninklijke onderscheiding heeft opgeleverd. Ooit had ze 5, 6 koren onder haar leiding, nu zijn dat er nog drie: Circle of Live, Novum Canticum en OZON.

Twee keer heeft OZON zich ’s lands beste ouderenkoor mogen noemen. Een derde titel zit er voorlopig niet in. ,,We houden ons nu bezig met projecten. Je kunt niet alles. Deelname aan de toneeluitvoering Hendrik Groen was daar één van, nu wacht Amadeus.”

Veel leden spreken van een hoogtepunt. Neem nu Koosje ten Hove. Haar stem mag zich scharen in de categorie hoge sopraan en die leent zich bij uitstek voor de muziek van Mozart, die overigens altijd deel uitmaakt van het koor-repertoire. Koosje is met haar 40 jaren een jonkie in OZON en maakt deel uit van Novum Canticum. Ze kent haar dirigent dus goed en dat geeft een vertrouwensband. ,,Maar ik ben ook nog eens meteen opgenomen in de groep en dat geeft een goed gevoel. Ik voel me bij OZON helemaal thuis. Ik kijk naar Orpheus uit. Wanneer gebeurt het dat je met zo’n fijn gezelschap in een top-zaal mag zingen. Ik zie dat dat als een hele eer.”

Tenor Marcel de Vries (75) zingt al 21 jaar bij Ineke van Jaarsveld. De twee zijn goed bevriend. Hij doet mee met alle drie de koren van Ineke en daar komt ook nog eens een koor bij waaraan zijn vrouw verbonden is. Muziek (,,ik speel ook een beetje piano”) is hem met de paplepel ingegoten. ,,Ik zing al sinds mijn zevende.” Een actieve senior die Marcel, want hij heeft ook nog eens tijd om wekelijks met een dove man te schaken en hij houdt zich fit met badminton.”

Over Ineke van Jaarsveld (,,we hebben lief en leed gedeeld”) laat de tenor zich enthousiast uit. ,,Ze is heel muzikaal en best wel veeleisend. Ik heb dan ook weer zangles genomen. Ze is trouw aan de muziek en na afloop ga je met meer energie naar huis dan waar mee je bent gekomen.”

Koosje ten Hove roemt vooral de sfeer die Ineke weet te scheppen. Op een goede manier weet ze je te stimuleren om het beste uit je te halen. Ik ga altijd met trots naar huis.”

Om haar doel te bereiken heeft de dirigent geen stemverheffing nodig. Geen koorlid heeft haar ooit boos gezien. Te lief? Ineke glimlacht. ,,Het bestuur heeft dat wel eens gezegd, ja. Dat zit niet in mij. Ik bereik meestal mijn doel wel, dus is het ook niet echt nodig denk ik. Maar ik ben echt niet alleswetend. Ook ik vraag wel eens om advies van een coach, ik volg workshops en heb zelf om de week zangles. Ik wil bijblijven. Ik sta open voor advies, maar wel van mensen die er verstand van hebben.”

Amadeus ziet ze als een van de meest interessante projecten in haar loopbaan. ,,Het is een enorme uitdaging om het koor gelijk te krijgen met het orkest. Eind deze maand hebben we één repetitie. Ik sta zelf achter de coulissen te dirigeren.”

Overigens heeft het koor ook een aantal dansjes ingestudeerd. Wie het allemaal wil zien kan kiezen uit drie voorstellingen. Meer informatie over Amadeus is te vinden op de site van Orpheus.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?