Help de bevolking van Oekraïne

Apeldoorns theater toonaangevend in de regio

Maandag 27 november 2017

Door Redactie

Roy Beusker

Exclusieve voorstellingen naar Orpheus

Theater Orpheus heeft de ambitie om uit te groeien tot regiotheater met zelfs landelijke aantrekkingskracht. De komende jaren zal het theater vaker grote, exclusieve theatervoorstellingen naar Apeldoorn halen. Voorstellingen die maar in enkele Nederlandse theaters te zien zullen zijn en die meerdere dagen of zelfs weken achter elkaar op het podium staan. Dit kan een positieve invloed hebben op de economie en
aantrekkingskracht van Apeldoorn.

Om vaker grootschalige en unieke voorstellingen naar Apeldoorn te halen, heeft Orpheus zich onder andere aangesloten bij de Theateralliantie. Dit samenwerkingsverband tussen een klein aantal grote theaters in Nederland, heeft als doel om grootschalige, kwalitatief hoogstaande theaterproducties op de Nederlandse podia te brengen. Het gaat daarbij met name om voorstellingen waarin dans, zang, muziek en toneel samenkomen. Meestal zijn dat musicals of muziektheatervoorstellingen.

Het college van B&W van de gemeente Apeldoorn, de grootste aandeelhouder van Theater Orpheus, staat positief tegenover dit initiatief en onderschrijft het belang voor Orpheus en voor Apeldoorn. Wethouder Mark Sandmann: “Dit is goed voor Apeldoorn als ondernemende stad; de horeca en middenstand zullen hier ongetwijfeld van meeprofiteren.”

Kwaliteit

Uniek aan de samenwerking in de Theateralliantie is dat de theaters in dit geval zélf opdracht geven voor de productie, de financiering verzorgen en de kwaliteit en uitvoering nauwlettend in de gaten houden. “Ik ben ontzettend trots dat Orpheus zich heeft aangesloten bij de Theateralliantie,” aldus Orpheus-directeur Meta Neeleman. “Het is onze ambitie om meer gasten uit de regio en zelfs van verder weg te verwelkomen bij Theater Orpheus. Door de centrale ligging van Apeldoorn kan dat ook goed. Dat hebben we gezien aan het succes van Warhorse in 2015. Meer dan 30.000 mensen zagen die voorstelling in Orpheus en de gasten kwamen letterlijk uit alle provincies van ons land.”

Kansen en risico’s

Omdat de theaters zelf de financiering verzorgen, levert deze werkwijze ook risico’s op. Als een voorstelling onverhoopt niet goed loopt, kan het financieel verlies groot zijn. “Aan de andere kant: als het goed gaat, is de winst groot. Niet alleen voor Orpheus, maar ook voor Apeldoorn als stad,” zegt Neeleman. “We gaan er van uit dat steeds meer mensen Apeldoorn weten te vinden, als een aantrekkelijke, centraal gelegen stad met een prachttheater, uitstekende horeca en veel andere uitnodigende aspecten.”

Fiddler on the roof

In april 2018 staat de musical Fiddler on the roof een week lang in Orpheus. Dit is de eerste musical die uit de samenwerking met de Theateralliantie is voorgekomen. De productie ging onlangs in première en is met veel lovende recensies bekroond. Naast het programmeren van grootschalige theatervoorstellingen, blijft Theater Orpheus uiteraard ook een volwaardige theaterprogrammering verzorgen die op Apeldoorn en omgeving gericht is.

Bijschrift foto:
Theaterdirecteuren en bestuursleden van de Theateralliantie tijdens de première van de musical Fiddler on the roof. Gekleed in rode jurk: Meta Neeleman (Orpheus)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?