Apeldoornse jongeren en social media

Dinsdag 8 mei 2012

Door Randy Gasper

Onlangs was in het nieuws dat jongeren moeite hebben met het loslaten van social media. Dat is de conclusie van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij die hier onderzoek naar deed. Het gevoel om iets niet te willen missen, zorgt ervoor dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar erg gestrest zijn. Bij elk geluidje van een pushbericht of whats-app neigt de hand naar de smartphone te grijpen.

Jongeren geven bovendien zelf aan dat het moeilijk is om te stoppen. De simpele reden is dat bij jongeren het gevoel leeft om buitengesloten te worden. Om te kijken of de resultaten van dit onderzoek ook betrekking hebben op Apeldoornse jongeren, namen wij een proef op de som: ApeldoornDirect interviewde een aantal jongeren. Via Twitter natuurlijk:

Zo vertelt Janneke (16): Mijn wereld zonder social media zou saai zijn. Ik zou serieus depressief worden van gekheid, omdat ik niet zou weten wat ik moest doen. Er is voor mij geen wereld zonder. Als het niet had bestaan zou ik alleen maar met school bezig zijn. Of met iets creatiefs. Anders… Geen idee. Slapen? Eten? Niksen? Helaas kan je wel zeggen dat ik er verslaafd aan ben. Maar ik weet ook niet of ik er van af wil. Het zou wel prettig zijn als ik mijn telefoon eens aan de kant kan leggen en wat nuttigs ga doen. Ik zou mijn telefoon eens thuis kunnen laten. Al moet ik zeggen dat ik moeite heb met het idee.

Dat leven zonder social media saai is bevestigt Jordan (15): “Mijn leven zonder social media zou heel saai zijn, haha. Als het niet er niet meer was, zouden we ook veel minder contact hebben met elkaar. Social media helpt je met veel dingen. Je bent meer op de hoogte van het nieuws, je kan er reclame mee maken enzovoort.”

Ook Lisette (16) beaamt dat leven zonder social media geen makkelijke is. “Voor mij is er geen wereld zonder social media. Misschien als je niet beter weet, maar ja. Ik heb het nu eenmaal wel en kan niet meer zonder. Anders zou ik vaker bij mensen langsgaan en wellicht meer bellen enzo. Ik heb wel eens gehad dat mijn Blackberry er helemaal uit lag, nou… crisis hiero! Wat een ellende zeg. Je mag inderdaad wel aannemen dat ik verslaafd ben aan social media.”

Colan (17) is één van de weinigen die al druk genoeg is zonder social media. “Er bestaat een leven zonder, maar…,” zo zegt hij, “als ik geen social media heb, moet ik naar iedereen fietsen. Als ik werk of slaap, dan geen social media voor mij. En ook als ik bij vrienden ben, hoef ik niet te reageren. Dan ben ik gewoon in gesprek. Verder gebruik ik social media om informatie te delen met vrienden/collega’s of zakenpartners op Marktplaats.”

George (18) kan zich niet voorstellen dat hij niet in de wereld van social media zit. “Ik gebruik het zelf de hele dag door (Twitter, Facebook) met verschillende redenen: op de hoogte blijven van mijn vrienden, promotie voor mijn eigen muziek, up-to-date blijven van allerlei nieuwe dingen als nieuws, muziek, voetbal…noem het maar op.”

Het blijkt dat George wel een goede kijk heeft op zijn social media mogelijkheden. “Ik denk dat er geen wereld zonder social media zou zijn. De afgelopen vijf jaar is het enorm toegenomen en tegenwoordig met de smartphones kun je het gebruiken waar je ook bent. Leeftijd speelt geen rol, er zijn ouderen die het gebruiken, maar ook kinderen van tien jaar die al social media hebben. Ik loop zelf momenteel stage op een basisschool en ik merk het dat de kinderen al niet meer zonder kunnen. Hyves, Facebook, Twitter: ze hebben ’t allemaal en ze zijn pas tussen de 7 en 12 jaar oud. Mijn conclusie/mening: De wereld kan niet meer zonder social media, het groeit door en er komen steeds meer gebruikers bij. Men wordt afhankelijk van social media.”

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de Nationale Academie voor Media & Maatschappij een website opgezet: www.ikbenoffline.nl. Met deze site wordt aandacht gevraagd voor dit relatief nieuwe probleem bij de jeugd. Liesbeth Hop van deze academie zegt hierover: “Wij vinden het belangrijk dat jongeren op dit punt een nieuw bewustzijn krijgen.”

Zal het ooit nog anders worden? 

Facebook, Twitter, LinkedIn...Social Media is niet meer weg te denken. Hoe ga jij er mee om:

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?