Apeldoornse Judith Fanto wint Hebban debuutprijs

Dinsdag 22 september 2020

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse Judith Fanto ken je misschien wel van haar historische Roman ‘Viktor’. Voor dit boek won ze de Hebban debuutprijs. Een aanmoedigingsprijs voor debutanten die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt.

Wat vind je ervan dat je de Hebban debuutprijs hebt gewonnen?

“Het is geweldig eervol om de Hebban debutantenprijs te winnen! Ik vond het al zo’n eer om met ‘Viktor’ tot de shortlist van de genomineerden door te dringen, stuk voor stuk geweldige kanshebbers en nu wint Viktor hem zelf.”

Had je verwacht dat je de prijs zou winnen?

“Volstrekt niet, de andere 4 boeken zijn ook heel mooi en bovendien hadden enkelen van deze auteurs veel exposure in de media.”

Hoe kwam je boek bij de lezersjury?

“Eerder was Viktor al doorgedrongen tot de longlist van Hebban, en na de verkiezing voor de shortlist door ruim 100 lezers van Hebban is Viktor beoordeeld door een professionele jury van boekverkopers en de redactie van Hebban zelf. Het is overigens heel bijzonder om een prijs te winnen op grond van een combinatie tussen een lezersjury en vakjury.”

Waar gaat Viktor over?

“Viktor is een roman over de Tweede Wereldoorlog. In het boek is de belangrijkste rol weggelegd voor Viktor Rosenbaum, de broer van haar grootvader. In het boek maak je kennis met een begaafde en kleurrijke Joodse familie in het Wenen van het interbellum dat abrupt eindigt met de inlijving van Oostenrijk (1938) door de nazi’s.”

Wanneer hoorde je dat je de prijs had gewonnen?

“Op het moment dat de winnaar live bekend werd gemaakt in de uitzending van Nieuwsweekend op radio 1. Precies daarna ging de voordeurbel en werd mij de prijs uitgereikt.”

Waarom is het belangrijk dat deze prijs uitgereikt wordt?

“De Hebban Debuutprijs is uniek, want het is de enige grote landelijke aanmoedigingsprijs voor literaire debutanten. Als nieuw auteur is het vaak moeilijk om je in de kijker te schrijven; gevestigde auteurs krijgen iets gemakkelijker aandacht in de media. Het mooie van Hebban is dat het ook kersverse auteurs een platform biedt.”

Ben je al bezig met een tweede boek?

“Jazeker, dat boek gaat over vriendschap, verraad en de menselijke hang naar vergelding. Het is een historische roman waarin waargebeurde gebeurtenissen een rol spelen. Wanneer deze af is weet ik nog niet. Over mijn eerste roman heb ik ook 5 jaar gedaan, dus bij deze neem ik ook de tijd. Maar 1 ding is zeker, je gaat nog van me horen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!