Apeldoornse kinderen die in armoede opgroeien worden een beetje minder arm

Donderdag 29 september 2016

Door StrangeArt

Armoede bij kinderen is schrijnend. Geen geld om cadeautjes te kopen voor een vriendje wat jarig is. Niet mee kunnen bij een schoolreisje. Vakanties zitten er niet in en een teamsport kun je vergeten. Bij Prinsjesdag werd dit structurele en een rijk land onwaardige probleem benoemd. Er is geen definitieve oplossing, maar er wordt wel ‘iets aan gedaan’. De regering stelt 85 miljoen euro structureel beschikbaar aan gemeenten via een decentralisatie-uitkering. De extra middelen dienen als aanvullende impuls, dus geen compensatie voor bestaand beleid. De verdeling is naar rato van het aantal ‘arme’ kinderen in de gemeenten.

Wat betekent dit voor Apeldoorn: 675.000 euro voor armoede beleid kinderen. (Bron: Nieuwsbrief armoedebeleid en schuldhulpverlening). Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor schoolbenodigdheden, sportattributen, zwemles, kleding of schoolreisje.

En nu? Gemeenteraad, hou de vinger aan de pols. Zorg ervoor dat dit geld niet gebruikt wordt voor een extra formatieplaats om het dikke nota’s te schrijven over het probleem en de verdeling van het geld. Steun particuliere en werkende initiatieven als Stichting Leergeld. Geef geld in natura. Compenseer gezinnen van werkende ‘armen’. Armoede is er niet alleen bij bijstandsgerechtigden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!