Apeldoornse senioren gezocht voor Gouden Dans in Theater Orpheus

Dinsdag 16 juli 2019

Door Redactie

In samenwerking met Gouden Dans maakt Theater Orpheus een dansvoorstelling met senioren. Gouden Dans is gericht op zelfstandig wonende mensen die op leeftijd zijn. Ook als zij wat minder vast ter been zijn. In 15 dansrepetities maken 2 groepen senioren onder leiding van een choreograaf een korte theatrale dansvoorstelling. De repetities zijn iedere maandag vanaf 7 oktober. De voorstelling met aansluitend een danssalon voor het publiek wordt gepresenteerd in Orpheus op zondag 19 januari 2020.

Elke voorstelling bij de Gouden Dans is anders. Wel is de Danzon, een Cubaanse gezelschapsdans, in elke voorstelling de rode draad. De Cubaanse Danzon is een ritmische dans op aansprekende Zuid Amerikaanse muziek. De Danzon is het uitgangspunt, daar begint het project mee, maar daarna gaat de choreograaf met de deelnemers in gesprek. Wat is hun achtergrond, van welke muziek houden ze?

Duurzame contacten

Vanaf 7 oktober aanstaande starten de repetities bij Theater Orpheus. Het begint voorzichtig, maar al na een paar weken zwieren de ouderen over de dansvloer. Ruim 4 maanden lang werken de dansers onder leiding van een choreograaf aan een heuse dansvoorstelling voor publiek. Muziek en dans maakt herinneringen weer levend. Door ten minste 15 keer intensief met elkaar te werken én een kopje koffie te drinken leren deelnemers elkaar beter kennen en misschien ontstaan daar duurzame contacten en initiatieven uit voor de toekomst. Goed voor het lijf, goed voor de hersenen, goed voor het welbevinden.

Theater Orpheus is op zoek naar senioren

Orpheus nodigt zelfstandig wonende senioren van harte uit mee te doen met ‘Kom dans met mij de Danzon’. Deelnemers hoeven niet te kunnen dansen, want dat leren zij van de Gouden Dans. Ook senioren die wat minder vast ter been zijn kunnen meedoen.

De repetities vinden iedere maandag vanaf 7 oktober plaats. Elke repetitie start om 09.30 uur met een kopje koffie en een koekje. Om 10.00 uur gaat de dansles van start. In 15 repetities maken de deelnemers samen een korte dansvoorstelling. Deze voorstelling is te zien op 19 januari 2020 in Theater Orpheus. Aansluitend is er een danssalon samen met het publiek. De kosten voor deelname bedragen eenmalig 35 euro. Aanmelden voor de dansrepetities kan bij Marij Wools via orpheus.nl/goudendans.

,,We werden actief jong en speels door deze dansen”, vertelt aldus Yelli, eerdere deelnemer aan de Gouden Dans. ,,Met mijn slechte rug kwam ik ‘s ochtends vol pijn en somber gestemd naar de lessen. De bewegingen, de muziek, de sfeer, de mensen in de groepen en de begeleiders waren zo vol licht en liefde dat ik de pijn vergat en zodoende mijn hele dag verder goed was.” In andere steden is het project al eerder uitgevoerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!