ASK gaat na pakjesavond op ledenjacht

Dinsdag 22 november 2016

Door David Levie

De ASK is vast van plan in de toekomst leden te werven. De 115-jarige vereniging telt nog slechts tachtig leden die contributie afdragen. Daarnaast bestaan er latente leden die best bereid zijn te betalen, maar in de afgelopen jaren niet meer door de secretaris zijn benaderd. Door het geringe ledenbestand dreigt de vereniging, die al meer dan een eeuw in Apeldoorn voor het sinterklaastoneel tekent, overheidssubsidie mis te lopen.

Voorzitter Mark Brouwer geeft het onmiddellijk toe: de ASK heeft het contact met de leden wat laten verslonzen. Op papier zijn er minder dan honderd over. De vereniging kampt met het probleem dat alleen tussen de aankomst en het vertrek van Sint Nicolaas de focus van het grote publiek gericht is op alles wat met de Goedheiligman te maken heeft. Inclusief het zogeheten sinterklaastoneel. Buiten die periode is de ASK uit beeld. Momenteel werken dertig acteurs (volwassenen en kinderen) aan een reeks van negen voorstellingen in Orpheus die op 29 november van start gaat. Een kleine 10.000 bezoekers – veelal basisscholieren in schooltijd – komen dan naar de schouwburg. Voor heel veel kinderen is het de eerste kennismaking met een groot theater.

Vanwege het beperkte budget waarmee scholen moeten werken houdt de ASK de toegangsprijs per kind onder de vijf euro. Alleen dankzij sponsors kan een traditie van 115 jaar worden voortgezet. Jaar in jaar uit moet de ASK een begroting van zo’n 70.000 euro rond zien te krijgen. Een groot ledental maakt het straks allemaal net iets minder lastig.

Dit jaar zit de werving er niet in. ,,Daarvoor ontbreekt ons de tijd’’, zegt voorzitter Mark Brouwer. ,,Maar we gaan er straks wel mee aan de slag. Hoe het precies met de subsidieregelingen zit weet ik niet, maar met die tachtig leden van nu maken we geen schijn van kans.’’

Inmiddels hebben particulieren al aangeboden de ASK met de ledenwerving te helpen. Ze zullen het grote publiek duidelijk moeten maken dat de toneelvereniging ASK niets te maken heeft met de stichting ASK die de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn jaarlijks organiseert. Sinterklaas zelf komt ook in de voor de hogere groepen van basis- speciaal onderwijs afgestemde musicals niet voor. Kinderen die straks naar Orpheus komen, krijgen een eigentijds spektakel voorgeschoteld dat bij hun leeftijd (vanaf jaar of 9) past.

Eind deze week komt Apeldoorn Direct met een reportage over dat Sinterklaas toneel. Een kijkje achter de coulissen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Sinterklaas

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!