Bas, Willem en ik in de Walviszaal van Gigant: deel 2- Willem

Woensdag 5 februari 2020

Door Redactie

Eigen foto

In de intieme kleinkunst theaterzaal de Walvis in Gigant treden op zondag 9 februari aanstaande ‘Bas, Willem en ik’. Met een geheel nieuw programma waarin het publiek kan genieten van de literaire kunsten van deze mannen. Wij stellen hen voor in een driedelige miniserie. Vandaag, woensdag 5 februari, Willem Bierman.

Willem Bierman (Apeldoorn, 1948) debuteerde in 1970 met de dichtbundel Veel kinderen geen bezwaar. Nadien verschenen nog een stuk of tien poëzieuitgaven. In 2017 publiceerde hij Apulische Spelen en de bibliofiele editie Parijs voor beginners. Van 2009 tot en met 2011 was hij stadsdichter van Apeldoorn. Bierman heeft ook een aantal prozawerken en vertalingen op zijn naam staan.

Biografie

In 2018 verscheen Wim Rattink / Huzaar-motorrijder, een kleine biografie van Biermans oom die op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog als dienstplichtig soldaat bij vliegveld Valkenburg (ZH) sneuvelde. Van Rainer Maria Rilke vertaalde hij een voordracht over de beeldhouwer Rodin (heruitgave 2016). Brieven van Rilke aan Claire Goll en brieven van en aan Augusta de Wit verschenen in bibliofiele uitgaven van De Eikeldoorpers.

Van 1985 tot 2015 was Willem Bierman redacteur-uitgever van het neo-dadaïstische literair tijdschrift Prado. In de dertig jaar van het bestaan van het tijdschrift hebben 91 edities het licht gezien. Daaronder bevonden zich speciale nummers, zoals het aanhefnummer, het egonummer, het schuurpapiernummer, twee aan de dichter-schrijver C. Buddingh’ gewijde nummers en het joecheinummer.

Eigen werk

In 1992 publiceerde hij samen met Hans Renders Ps(n)euboek voor Wim Hazeu. De in dit boek opgenomen literaire pseudoniemen vormden samen met de collectie pseudoniemen van Wim Hazeu de basis van het Nationaal Pseudoniemen Archief (NPA), onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2011 geeft hij met collega-schrijvers Bas Langereis en Reinier Groenendijk onder de naam Bas, Willem en ik voorstellingen waarin zij verhalen, columns en gedichten uit hun eigen werk voorlezen. Columns schreef hij voor diverse media, onder andere voor het cultuur- en lifestylemagazine Eigen. Sinds 2013 schrijft hij heel korte verhalen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!