Blaudzun als afsluiting van Record Store Day

Dinsdag 24 april 2012

Door Mireille Hilferink

Inez Pleizier

Als ambassadeur van de Record Store Day kwam Blaudzun deze dag zijn tournee langs verschillende platenzaken in Nederland, afsluiten met optreden in de Gigant. Record Store Day is de dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de onafhankelijke platenzaak te vieren. Veel muzikanten steunen dit initiatief door in het hele land optredens te verzorgen in deze platenzaken of in het geval van Apeldoorn dus in de Gigant, dit omdat Apeldoorns enige echte platenzaak Plato haar deuren helaas heeft moeten sluiten.

De hele dag zijn er optredens geweest in het Gigant café van o.a. Tommy Ebben, LPG, Erwin Nyhoff en Katy Gunn. Helaas kon ik hier niet bij aanwezig zijn maar van verschillende mensen heb ik vernomen dat het een erg geslaagde dag is geweest. Gelukkig was ik wel in de gelegenheid om het optreden van Blaudzun bij te wonen. De eerste keer dat ik muziek van Blaudzun hoorde was tijdens een optreden van hem in De Wereld Draait Door waarop ik dezelfde week zijn laatste cd Heavy Flowers heb gekocht.

Omdat er eerder optredens van Blaudzun in andere steden binnen no-time waren uitverkocht, had ik de verwachting dat het wel eens goed druk zou kunnen worden. Mensen met een aankoopbewijs van een cd/plaat konden zelfs gratis naar binnen. Dit was echter niet het geval, de zaal was redelijk gevuld maar bij lange na niet vol, wat mij toch enigszins verbaasde. Het optreden daarentegen was er zeker niet minder om en ook het enthousiasme van de aanwezige mensen niet. Een uur lang hebben we kunnen genieten van zeven geweldige muzikanten, die allen stuk voor stuk in staat waren om meerdere muziekinstrumenten te bespelen waaronder de ukelele, banjo, lapsteel, bas, keyboard, drums, viool, trompet, accordeon, mandoline en  xylofoon. Ik heb een uur lang geboeid staan kijken en luisteren naar Blaudzun en zijn band. Rustige en opzwepende nummers van zijn laatste en eerdere albums kwamen voorbij met de prachtige stem en fascinerende verschijning  van Blaudzun zelf. Nummers als Flame on my Head, We both know en Heavy Flowers passeerden de revue waarbij het woord ‘zielenroerselen’ continue door mijn hoofd bleef spoken om een naam te kunnen geven aan deze muziek. Het nummer Jezebelle kwam bij mij binnen als een ‘muzikaal orgasme’ en zo te horen aan de reacties uit de zaal, hadden meerdere mensen deze ervaring. Misschien een wat bijzondere omschrijving van mijn persoon, maar de enige treffende omschrijving dat ik kon bedenken voor dit nummer. Zoals u al leest, verkeerde ik in een bepaalde extase die wat mij betreft nog wel uren had mogen duren…

Als afsluiter van de avond stond een Londens bandje met de naam FLASH FikTION op het programma. Het lijkt mij sowieso al niet makkelijk als band te moeten spelen nadat je voorganger een geweldig optreden heeft neergezet, maar het feit dat ze bijna een uur bezig waren met de opbouw van de geluidsapparatuur, hielp hen ook niet echt. De helft van het toch al weinige publiek, was inmiddels vertrokken. Deze tijd heb ik maar benut om alvast mijn ideeën voor dit blog uit te werken. De band bestaande uit drie jonge jongens maken muziek die omschreven staat als psychedelische indie-electro. Dit was niet bepaald mijn soort muziek en blijkbaar ook niet van het nog aanwezige publiek. Een enkeling daargelaten waarschijnlijk. Na de eerste klanken kregen de dames bij de garderobe weer klanten en na twee nummers hield ook ik het voor gezien. Na ongeveer een half uur was de zaal nagenoeg leeg en de band gestopt. Jammer voor de band maar het was ook bijna een ondoenlijke taak na het optreden van Blaudzun. Muziek blijft dan ook een kwestie van persoonlijke smaak. De afterparty heb ik dan ook voortgezet in het café, napratend met mijn vriendinnen over deze bijzonder mooie avond.

Lees ook het blog van Tessa-Norah van onze Jongeren Redactie:
https://www.apeldoorndirect.nl/thema/cultuur/recordstoreday_20120423

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?