Help de bevolking van Oekraïne

Boeten voor het leven in een droom: filmrecensie van Maggie’s Plan

Maandag 27 juni 2016

Door Redactie

Op dit moment draait in cultuurpaleis Gigant de film Maggie’s Plan. Een film van list en bedrog, van droom en realiteit. Een aanrader voor mensen die het leven een uitdaging vinden in plaats van een probleem. En voor mensen die wel houden van onverwachte wendingen, in het leven, of toch in ieder geval in een film.

De hoofdrolspeelster Maggie, enigszins een nerd, heeft haar leven op orde: een baan aan de universiteit met een goed inkomen, vrienden, alles precies zoals zij dat graag wil. Een man wil ze niet, maar een kind ontbreekt nog, en ze besluit dat het tijd is dat te regelen. Daarvoor heeft zij een ex-klasgenoot, een wiskundig genie die nu augurkenboer is, benaderd om een kind te krijgen via de onnatuurlijke weg. Vanwege zijn genen. De augurkenboer, die geen argument kan bedenken om het niet te doen, stemt toe en brengt haar het benodigde zaad. Maar tijdens het inbrengen gebeurt er iets onverwachts……

Wat is nu toeval: zij had de academicus John eerder al ontmoet. Hij is bezig met een humoristisch boek, maar zit ook zwaar in de problemen met zijn huidige huwelijk. Hij en zijn vrouw hebben noch tijd voor elkaar, noch tijd voor hun twee kinderen. Maggie raakt verslingerd aan zijn eerste concept-schrijverij en aan zijn mannelijkheid. Een relatie is het gevolg. En een huwelijk. En een kindje. Het leven lijkt Maggie toe te lachen. Maar ja: er moet gewerkt worden, het kind dient een opvoeding te krijgen en de roze wolk maakt snel plaats voor donkerte: John is zo in de ban van zijn schrijverij en gehoopte eeuwige roem dat Maggie en kind niet zijn eerste aandachtsgebied zijn. En…..wat nog veel erger is: John heeft meerdere malen per dag telefonisch contact met zijn ex.

Voor Maggie is het duidelijk: John houdt nog erg veel van zijn eerste vrouw. Maggie maakt haar balans: een relatie is voor haar niet weggelegd. Zij die houdt van overzicht, orde en strakke lijnen botst met de rommeligheid, de onvoorspelbaarheid van de relatie, en begint zich steeds meer te ergeren aan haar man en haar huwelijk. John mag wat haar betreft terug naar zijn ex. Zij bedenkt daartoe een plan wat niet in eerste instantie lijkt te lukken. Maggie voelt zich falen, falen in de liefde en falen in haar plannen. En John? John vertrekt: hij wil daarmee de boete voor zijn droom, zijn droom als schrijver ontlopen.

Beste lezer, wees gerust: de film eindigt plezierig, maar realistisch? Ach, het is een leuke film, een leuke film met een boodschap: een probleem is geen uitdaging en is niet op te lossen met een droom. Een probleem is pas opgelost als het probleem onder ogen wordt gezien. Dromen is voor vermijders.

Tekst: Gracia Sullivan en Pedro Waldenaar

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?