Bruine Penis onder de hamer voor €1800,-

Vrijdag 20 december 2013

Door Frank Morhee

Op zondag 15 december was ik aanwezig bij de veiling in het ACEC gebouw. De veilingmeester voor deze gelegenheid was niemand minder dan Olaf Prinsen, onze wethouder van cultuur. Mocht het niks worden in de politiek dan kan hij altijd nog aan de slag als veilingmeester.

In de zaal waren zo’n zeventig mensen aanwezig, waaronder een hoop kunstenaars die benieuwd waren of hun werk zou worden verkocht. Er stonden 175 kunstwerken klaar om geveild te worden, waaronder een aantal opmerkelijke stukken. Zo ging het werk van Ferry Staverman, genaamd ‘Bruine penis’ de deur uit voor €1800,- en kwam het werk van Peter Krynen uit het jaar 2015! Ja, dat leest u goed: 2015. Een wonderbaarlijk stuk kunst uit de toekomst.

De veiling was nou niet echt een spannend geheel. Dit kwam vooral doordat de twintig mensen die een veilingnummer hadden nauwelijks een bod deden. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de aanwezigen vonden dat de prijs/kwaliteit verhouding niet goed was, dat de kunstwerken niet in de smaak vielen of wie weet speelt de economische crisis nog steeds mee en houdt men de hand op de knip. Wat de reden hiervoor ook geweest moge zijn, wat vooral opviel was dat men begon te bieden nadat er door het huis een pittig soepje was uitgedeeld.

Gelukkig werden er wel een aantal kunstwerken verkocht. Het werk van onder andere Bart Verburg, Charlotte Arends, Ronald Ceuster, Cees Andriessen, Vincent Rijnbende en Bas Fontein ging succesvol onder de hamer en kent inmiddels een nieuwe eigenaar. De rustige zondagmiddag werd gelukkig toch nog even opgeschikt door een heuse biedingsoorlog bij het werk van Sabine Zwikker genaamd “nu klokje”.
Alle 175 kunstwerken zijn terug te vinden op: http://www.acecgebouw.nl/veiling-2013

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!