Caroline Janssen strikt  Herman van Veen

Vrijdag 4 december 2015

Door Redactie

Foto: Peter Vroon

In de Grote Kerk verwacht je een predikant en ouderlingen (en die zijn er ook), maar een directeur is aan de Loolaan een geheel nieuw fenomeen. Ze heet Caroline Janssen en is door het kerkbestuur aangesteld om er concerten te organiseren.  Een vijftigtal op jaarbasis als het even kan.  Op 17 december vormt het optreden van het Utrechts Byzantijns Koor de opmaat naar het echte klapstuk: een kerstconcert op 23 december met Herman Van Veen.

Caroline Janssen woont in Emst en heeft een rijke ervaring opgedaan in de wereld van het theater. Zo werkte ze voor Orpheus (onder zowel Gerda Kroeze als Meta Neeleman) en zette ze in Winterswijk theater De Storm op de kaart.  Gerda Kroeze, voormalige directeur van de Apeldoornse schouwburg,  tipte haar toen de Grote Kerk op zoek was naar een ervaren organisator.  Ze solliciteerde en werd aangenomen. Janssen deed in Winterswijk wat ze nu in Apeldoorn ook doet: samenwerken.  Zo zocht ze contact met Paleis Het Loo (exposities) en met Orpheus.  En dat gaat leiden tot een gezamenlijke programmering van het culturele aanbod.  De Grote Kerk wil daarvoor dichtbij huis blijven: concerten en optredens van grote koren. ,,Maar in principe is vrijwel alles mogelijk’’, laat Caroline Janssen weten.

De vroede vaderen van de kerk durven hardop te zeggen dat ze voor een commercieel beleid kiezen. Traditionele kerken in Nederland, zowel protestants als katholiek,  hebben te maken met leegloop en vergrijzing.  Om in de toekomst van financiële middelen verzekerd te zijn en de kerk open te houden, zal er ook in Apeldoorn het een ander moeten veranderen.  Een open karakter van de kerk is aan de Loolaan een van de hoofdlijnen.

Caroline Janssen dankt het optreden van Herman van Veen aan haar contacten met Orpheus. Directeur Meta Neeleman wist Janssen te vertellen dat Van Veen op zoek was naar monumentale kerken die hij kon aandoen tijdens zijn kersttoer door eigen land, Brugge en Antwerpen.  Van Veen was meteen enthousiast  toen hij hoorde dat  De Grote Kerk met 1500 zitplaatsen hem warm zou onthalen.

De kaartverkoop verloopt inmiddels voorspoeding. Zo is  Antwerpen al enige weken uitverkocht. Maar voor de Grote Kerk zijn nog volop kaarten (31 euro per stuk) te koop. Orpheus regelt de kaartverkoop.   De aanvang van het concert aan de Loolaan op 23 december is 20 uur. Voor informatie over concert van het Utrechts Byzantijns Koor (Kerstklanken uit Oekraïne):  zie www.grotekerkapeldoorn.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!