Christelijk Lyceum op weg naar de landelijke WON-finale

Zaterdag 6 juni 2015

Door Redactie

Twee atheneum-1 leerlingen van het Christelijk Lyceum wonnen op 2 juni de regiofinale Wetenschap oriëntatie voor de eerste klas. Zij mogen door naar de landelijke WON-manifestatie (Wetenschaps Oriëntatie Nederland) op 18 juni. Daar strijden ze om de titel ‘beste WON-onderzoek’.  

Suzanne Reiling en Hilde Keizer, Christelijk Lyceum leerlingen uit klas 1 atheneum, toonden in hun onderzoek aan dat leerlingen die een muziekinstrument spelen, sneller en beter een vreemde taal aanleren. Er deden drie teams van het Christelijk Lyceum mee aan de regiofinale. Per leerjaar mocht één groep finalisten door naar de landelijke finale.

De jury beoordeelde niet alleen de presentatie van de finalisten, maar keek ook naar de kwaliteit van het onderzoek, de formulering van de hoofdvraag en deelvragen en naar de reflectie van de finalisten op hun eigen bijdrage. Hadden ze de juiste vragen gesteld, de optimale wijze van onderzoek gekozen en zich goed verdiept in de bronnen?  Was de wijze van onderzoek wetenschappelijk verantwoord en leverden de resultaten stof tot nader onderzoek op?

Suzanne en Hilde namen het op tegen leerlingen uit de regio Rivierenland. De regiofinale vond plaats in de Radboud Universiteit. De jury onder voorzitterschap van mevr. I. Vereijken, beleidsadviseur onderwijs van de Radboud Universiteit, had een zware kluif. De WON-leerlingen presenteerden als volleerd onderzoekers hun resultaten aan een collegezaal gevuld met kritische vwo-leerlingen en hun docenten. De onderwerpen van de onderzoeken waren divers. Bijvoorbeeld: mogen kinderen tot twaalf jaar beslissen of ze recht hebben op euthanasie?  Hoe kan het vwo-onderwijs verbeterd worden? En: hoe maak je een nieuwe taal?

Wetenschaps Oriëntatie Nederland

De aansluiting tussen het vwo en het academisch onderwijs blijkt niet altijd probleemloos. De WON-akademie stelt zich tot doel leerlingen tijdens hun vwo-opleiding via ‘wetenschapsoriëntatie’ een gedegen wetenschappelijke vorming te geven. Het Christelijk Lyceum is één van de ongeveer 50 WON-akademie scholen in Nederland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!