Club Gigant: Je moet er geweest zijn om Broeder Dieleman

Donderdag 6 november 2014

Door Pedro Waldenaar

William Lindner

Afgelopen vrijdag was het weer raak: Club Gigant met o.a. Broeder Dieleman. Broeder Dieleman was de tweede artiest die optrad tijdens deze editie van Club Gigant: voor slechts zes euro weg van de buis; weg van huis; onder de mensen en de mogelijkheid tot het verrijken van de geest.

Broeder Dieleman; de alter ego van Tonnie Dieleman, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen roept meteen de sfeer op van een troubadour die langs deuren en kerken trekt om zijn gezang ten gehore te brengen. Altijd onderweg; de Zeeuwse taal als zijn handelsmerk.

Het eerste liedje heet “Gloria”: Broeder Dieleman begint a capella met het lied Gloria; je waant je meteen terug in de jaren 20 van de vorige eeuw. Een processie van gelovigen trekt langs je heen met Broeder Dieleman vooraan de stoet. Een mooie donkere stem, die de intimiteit van Club Gigant goed versterkt. Halverwege het lied Gloria wordt de banjo ingezet. Het past wonderwel bij elkaar: de banjo; de stem van Broeder Dieleman en zijn Gloria: terug op de houten kerkbanken; 1,5 uur lang kijken naar het vrouwelijke geslacht aan de overkant van het gangpad. Gloria: roem en eer zij met ons.

Broeder Dieleman is gek van vogels; dit blijkt uit het ‘verleidelijke” lied Kauwtje; wat vogel betekent. In dit liedje verplaatst Broeder Dieleman zich in de wereld van de vogel; vliegend door het hemelruim; boven de stad. Zijn stem roept in dit liedje weidsheid op; het ritme geeft rust in de ziel.

Een troubadour, die dicht staat bij het land waar hij vandaan komt; stille wegen; af en toe iemand tegenkomend; verdiept in de religiositeit. A capella zingt hij tot ons: “Er is genade genoeg; er is genade genoeg”. Met overtuiging brengt hij dit tot ons: Broeder Dieleman wil ons overtuigen van zijn diepe achting voor mens en natuur. Een zanger van het Zeeuwse land; geworteld; onmiskenbaar en trots op zijn taal.

“Er is genade genoeg…..” : De boodschap is dat er voor iedereen genoeg is….en dat is toch een mooie boodschap. Het valt stil in de zaal; het publiek kijkt elkaar aan. Broeder Dieleman heeft zijn visitekaartje afgegeven. Op weg naar Groningen; op weg naar zijn volgende optreden. Zijn laatste CD “Alles is IJdelheid” achterlatend.

 

Bekijk videobeelden van het optreden. Beelden  door:  William Lindner

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?