CODA ondersteunt uitgave over beeldend kunstenaar Henk Erkelens met verkoopweekend

Woensdag 14 januari 2015

Door CODA

CODA ondersteunt van 29 januari tot en met 1 februari op de Verdieping een verkoopweekend met werk van beeldend kunstenaar Henk Erkelens (1937-2011). Meer dan vijftig werken en een aantal plastieken worden door zijn partner Marja Bos tegen een gereduceerde prijs verkocht om zo een grote wens van Henk Erkelens in vervulling te laten gaan: een boek over zijn leven en werk. Marja Bos is tijdens het verkoopweekend dagelijks vanaf 11 uur aanwezig op de Verdieping in CODA.

De schilderijen van Erkelens tonen geometrische vormen in genuanceerde lichte en donkere tonen. Zijn werken zijn opgebouwd uit verschillende materialen en maken het door de diverse lagen op het doek tot reliëfschilderingen. “Wat ik met mijn schilderijen probeer te doen, is het essentiële weergeven van de levenstekenen die mensen achterlaten. De mens laat sporen na, die sporen zoek ik op en geef ik weer”, zei Erkelens ooit over zijn werk.

Henk Erkelens, (1937, Boskoop) was in de jaren vijftig van de vorige eeuw werkzaam als keramist, kunstschilder en tekenaar. Als docent tekenen gaf hij les aan de Koninklijke Scholengemeenschap en het creatief centrum De Doekom in Apeldoorn, voorloper van het huidige centrum voor cultuureducatie Markant. Zijn eerste expositie werd in 1968 ingericht in de Apeldoornse bistro Le Philosophe waar Joop Braakhekke de scepter zwaaide. Erkelens exposeerde niet alleen in Nederlandse musea en galeries maar ook in Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk. Hij woonde sinds 1995 in Frankrijk en overleed hier in november 2011.

De opbrengsten van het verkoopweekend in CODA zullen gebruikt woorden voor de te realiseren publicatie over het leven en werk van Henk Erkelens. De presentatie op de Verdieping vormt daarnaast de opmaat naar de overzichtstentoonstelling 055: Henk Erkelens die vanaf november 2015 te zien is in CODA Museum.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Donderdag 27 augustus 2015

Door Redactie

WeGERIF-EXPOSITIE in coda centrale bibliotheek en CODA kenniscentrum

Arts & Crafts in Apeldoorn | t/m 1 november | gratis toegang | reguliere openingstijden

 

Speciaal voor de Open Monumentendagen (12 en 13 september) is een Wegerif-route samengesteld die langs verschillende Wegerif-panden voert. De Apeldoornse aannemers- en architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de bouwkunst in Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie tal van woonhuizen en andere gebouwen in Apeldoorn ontworpen en/of gebouwd. De expositie Arts & Crafts in Apeldoorn: Chris, Agathe en Henk Wegerif is nog tot en met 1 november in CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum te zien. 

Chris en Agathe Wegerif

Chris Wegerif was zowel architect als aannemer en meubel- en interieurontwerper. In 1883 nam hij het aannemersbedrijf van zijn vader Hendrik Wegerif over. Chris Wegerif werd in zijn werk vooral geïnspireerd door de Art Nouveau (jugendstil) en door de Engelse Arts & Crafts beweging van William Morris. Deze beweging ijverde voor het herstel van het kunstambacht. Zijn vrouw Agathe Wegerif-Gravestein ontwierp en produceerde batiks en stofferingen. In de presentatie in CODA zijn prachtige voorbeelden van hun beider werk te zien. 

Henk Wegerif

Henk Wegerif, de neef van Chris, begon op 21-jarige leeftijd zijn eigen architectenbureau. Hij bouwde in Apeldoorn onder andere woonhuizen, villa’s, het Leesmuseum en arbeiderswoningen in de Metaalbuurt. In 1925 verhuisde hij naar Wassenaar waar hij nieuwe ontwerpen maakte voor villa’s en fabrieksgebouwen in het land. CODA geeft aan de hand van diverse objecten, foto’s en bouwtekeningen een goed beeld van zijn werk.

Kunst & Ambacht centraal tijdens de Open Monumentendagen

Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar is Kunst & Ambacht. In dat kader biedt CODA nog veel meer zoals de tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum en de expositie Papier: Gemaakt in Gelderland op de Verdieping (het tussenstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek). Daarnaast zijn in de Etalage in CODA Museum ook twee bijzondere topstukken te zien die normaal gesproken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te bewonderen zijn. In verband met verbouwing zijn deze tijdelijk terug in de gemeente Apeldoorn, de plek waar ze ruim honderdvijftig jaar geleden gevonden zijn.

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?