Help de bevolking van Oekraïne

CODA ontvangt € 6000,- voor documentaire over het Apeldoornsche Bosch

Maandag 24 november 2014

Door CODA

© Coda

CODA directeur Carin Reinders ontvangt 15 december aanstaande uit handen van Anita Witzier, voorzitter van het Monuta Charity Fund, een cheque ter waarde van € 6000,- als bijdrage aan de realisatie van de documentaire over de ontruiming van de Joods psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch in 1943. De documentaire is op 23 december aanstaande te zien bij Omroep Gelderland.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 wordt de 15-jarig Hanna op transport gesteld. Eindstation: vernietigingskamp Auschwitz. Het Apeldoornsche Bosch, een Joods psychiatrische inrichting voor volwassenen en Paedagogium Achisomog, een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen, is in die nacht volledig ontruimd. Op een enkeling na die heeft kunnen vluchten, zijn alle patiënten en personeel direct na aankomst in Auschwitz omgebracht.

CODA vroeg kinderboekenschrijfster Martine Letterie een jeugdboek te schrijven over deze afschuwelijke nacht en het leven van de Joodse Hanna. Dat is Hanna’s reis geworden. Inmiddels is er ook een lespakket gerealiseerd. De documentaire over de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch maakte CODA afgelopen jaar in samenwerking met Erik Willems (freelance documentairemaker voor onder andere Andere Tijden) en Alex Bakker (historicus en documentairemaker). Het Monuta Charity Fund levert een bijdrage van € 6000,- voor de realisatie van deze documentaire die door Omroep Gelderland op 23 december 2014 uitgezonden wordt.

In de documentaire komen Apeldoorners aan het woord die direct of indirect getuigen waren van de dramatische gebeurtenis in de nacht van 21 op 22 januari 1943. Dat er Joodse gehandicapten en geesteszieken ouderen en kinderen werden afgevoerd, moet afschuwelijk geweest zijn en een enorme indruk gemaakt hebben. De mensen die in de documentaire aan het woord komen, woonden in de oorlogsjaren in de buurt van de instelling, hadden familieleden die er werkten of werkten er zelf. Hoe verhielden zij zich tot de instelling en de bewoners? Wat kregen zij mee van de gruwelijke afloop? Hoe kijken ze er nu tegenaan? Het zijn allemaal vragen die in de documentaire aan bod komen. Ook wordt een aantal verpleegkundigen uit het Apeldoornsche Bosch geïnterviewd. Hoe hebben zij de (naderende) ontruiming beleefd en wat maakte dat zij besloten te vluchten terwijl andere collega’s meeging met de patiënten? Twee vrouwen, tegenwoordig woonachtig in Jeruzalem, vertellen hun verhaal.

Deze documentaire is niet alleen bijzonder vanwege de inhoud maar zeker ook omdat de geïnterviewden allemaal op hoge leeftijd zijn en over een aantal jaren hun persoonlijke verhaal niet meer zelf zouden hebben kunnen vertellen. Daarmee legt deze documentaire ook een belangrijk stuk lokale oorlogsgeschiedenis vast voor toekomstige generaties.

Anita Witzier en het Monuta Charity Fund
Anita Witzier is voorzitter van het Monuta Charity Fund, een fonds dat financiële ondersteuning biedt aan projecten en initiatieven die zich richten op het bieden van zorg aan nabestaanden. Monuta weet hoe moeilijk het kan zijn om na verlies van een dierbare de draad weer op te pakken en hoe verlies door kan werken in de geschiedenis. Het Monuta Charity Fund draagt bij aan het verzachten van dat leed door relevante initiatieven te ondersteunen en levert daarom een bijdrage aan deze documentaire.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?