Help de bevolking van Oekraïne

Courtney Yasmineh in het Bluescafé Apeldoorn

Maandag 13 oktober 2014

Door Pedro Waldenaar

Peter Vroon

Vol verlangen op 8 oktober op weg naar het bluescafé te Apeldoorn. De nodige video’s op Youtube al bekeken. Courtney Yasmineh, de leadzangeres uit Minnesota, Amerika, ondersteund door drummer, een gitarist en een basgitarist treden op. Zij maken een tour door Europa en doen op 8 oktober 2014 het Bluescafé te Apeldoorn aan.

Op woensdagavond naar live muziek luisteren in Apeldoorn; en wat voor muziek! De introductie begint al goed met een roffelende aankondiging door de drummer, Rob Genadek; niet voor niets voor een Grammy genomineerd geweest. Dreigend met velvet underground geluiden begint de zangeres aan haar eerste song. Gebiologeerd kijkt het publiek toe: de aandacht wordt volledig opgeëist en de zang en de verschijning van de zangeres maakt het publiek bijna willoos. Eerst maar eens een dubbele whisky halen om de ontstane emotie weg te spoelen.

“Scrutiny” is het openingsnummer; vervolgd door het nummer “Wandering Eyes”; dwalende ogen die contact zoeken met het publiek. Verleidelijke ogen van een zangeres, getekend door het leven, die met haar songs haar tegenslagen en overwinningen ten gehore brengt. “Misfits and Losers” is een sleutelnummer: Mislukkingen en verliezers: “He took my heart en he took my mind”. De ellende, ondersteund door de drums en de gitaren, spat er vanaf en raakt het hart. “Nothing I can do change your mind: Ik kan niets doen om jouw gedachten te veranderen”.

In het schemerige decor van het bluescafé te Apeldoorn staan een vrouw en een band die muziek maken die rechtstreeks uit het hart komen. Een vrouw die staat voor onvervuld verlangen. Harde muziek met een zachte inhoud. Weer zo’n zin: “I found a place for my own: Only Home!” Ik red het wel; dat is de boodschap. Het is het leven van een rock chick, toerend over de wereldbol, om ons kennis te laten maken met verdriet, maar ook met overwinning.

Juist op een leeftijd dat echtgenote en moeder Courtney toe komt aan rust, verlaat zij huis en haard om te doen wat zij echt wil: ons te laten delen in haar prachtige songs; songs met “ballen”, intelligente teksten en stijlvolle arrangementen. “Wake me up when it’s is over”: Maak me wakker als het over is; dan wil ik er weer bij zijn. Zij wordt wakker en geeft het comfort van het huiselijke bestaan op. Zingen wil ze, zingen is haar bestaan. Overnachtend op zolderkamertjes; slapend op luchtbedden. Ongrijpbaar en toch aanwezig. En dat bestaan is terug te vinden in haar teksten; in haar emoties.

En dan het laatste nummer: “Hang on for the ride”: Sereen ingezet; langzaam maar zeker neemt het muzikale geweld toe en worden we, in gedachten, meegenomen; samen met Courtney in de bus op reis….Haar stem komt hier heel mooi tot zijn recht; ondersteund door de band. Ontroering gaat door het café. Een prachtige afsluiting!

Courtney Yasmineh; een lust voor het oog; een stem die je raakt: met verliefde koppijn word ik de volgende ochtend wakker; gelukkig in de wetenschap dat zij hoopt om over een half jaar weer in Europa te zijn. Ik sta vooraan. Courtney en de bandleden en het Bluescafé: bedankt!

Bandleden: Courtney Yasmineh: vocals and guitar, Rob Genadek: drums; Jon James: leadgitarist en John L: bassist.

 
Dankzij William Lindner zijn er ook beelden beschikbaar van het optreden. Bekijk ze hier:

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?