Cultuur bij je buur met benefiet in Gigant

Dinsdag 26 september 2017

Door David Levie

Cultuur Bij je Buur beleeft komend voorjaar zijn eerste lustrum. Om dat te kunnen vieren is er aanstaande zaterdag (30 september) een benefietconcert in Gigant. Om de continuïteit van het festival te kunnen waarborgen.

Dat laatste is volgens Mari van Helvoort en zijn rechterhand Anna Surman niet vanzelfsprekend. Er is wat subsidie van de gemeente en een aantal fondsen was tot nu toe vrijgevig, maar die zijn volgens het organiserende duo niet oneindig. ,,We kunnen dus niet rustig achterover leunen en met de armen over elkaar afwachten tot de geldschieters zich melden’’, zegt Mari van Helvoort die het evenement destijds in Apeldoorn bij Markant aankaartte en daar warm werd onthaald.

Inmiddels is Cultuur bij je Buur in Apeldoorn geworteld. Vooral in de stad melden zich mensen aan die hun huis, tuin of garage ter beschikking stellen aan een artiest die wil optreden. Ook wijkcentra, galeries en instellingen doen dan hun deuren open. Belangeloos van beide kanten. Op 14 en 15 april (dat gaat in ieder geval door) zijn dat 90 artiesten en 85 verschillende locaties. Opvallend is dat de dorpen die bij de gemeente Apeldoorn horen daarbij wat achterblijven. ,,Maar daar gaan we wat aan doen’’, zeggen Van Helvoort en Surman strijdvaardig. Van Helvoort heeft een organische groei van zijn geesteskind meegemaakt. ,,Het begon wat traag’’, blikt hij terug. ,,Maar nu staat er wat en daar ben ik heel erg blij mee. En eerlijk gezegd ook wel een beetje trots.’’

Nu Cultuur bij je Buur beklijft wil hij verder. En daar is geld voor nodig. De benefiet in Gigant kan, mits uitverkocht, voor een buffer van 1500 euro zorgen. Een peulenschil voor de grote festivals in de stad, maar heel veel geld voor de organisatie in de categorie ’klein, maar fijn’. Artiesten als Danny Kalima (bekend van The Voice), Aisling (Ierse muziek), verhalenverteller Theo Jansen, het muzikaal duo Meander en het Plezier!Theater wisselen elkaar in de theaterzaal van Gigant af. In de foyer is een expositie te zien schilder het gebouw is ook een schilderijenexpositie te zien van Gijs Verhoog, een vaste deelnemer aan Cultuur bij je Buur.

Een kaartje kost 10 euro en is onder meer aan de balie van Gigant te koop. De aanvang is om 20 uur. Meer info: www.cultuurbijjebuur.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!