Dames en heren, jongens en meisjes… Even uw aandacht

Donderdag 12 april 2012

Door JongerenDirect

Marja van Bijsterveldt wil minder pret op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Door Tessa-Norah Feenstra

Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kwam tien dagen geleden met het plan om zogenaamde ‘pretstudies’ geen licenties meer te geven. Dit gaat gebeuren via een licentiesysteem. Dit systeem gaat ervoor zorgen dat de kwaliteit van de opleidingen beter wordt. Is dat ook zo?

Dierenverzorger worden? Of is een baan als mediavormgever echt jouw ding? Of zie jij jezelf al stralen op het podium als artiest? Als het aan minister Marja van Bijsterveldt ligt, verdwijnen deze opleidingen.

De minister wil ervoor zorgen dat meer mensen een goede baan kunnen vinden. De achterliggende gedachte van het schrappen van ‘pretstudies’ is: “Jongeren bewust maken van de werkgelegenheid in hun eigen regio”. Niet in iedere regio zijn artiesten, dierenverzorgers of fotografen nodig.

Op de site van de Rijksoverheid laat Van Bijsterveldt weten dat de overheid, de onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven “samen slim en stevig” richting moeten geven in het opleidingsaanbod binnen het mbo. Hierdoor mogen scholen niet meer zelf bepalen welke mbo-opleiding zij aanbieden. Sinds 1996 konden scholen dat wel. Tot nu. Pech! Weg met de pret.

Opleidingen met veel animo gaan dus weg. Kleine, specialistische opleidingen blijven wel bestaan. Dit zijn opleidingen voor beroepen waar op dit moment wel vraag naar is, zoals horlogemaker of smid. De Nederlandse arbeidsmarkt krijgt over een aantal jaar te maken met een tsunami aan pianostemmers en restauratiestukadoors. Deze opleidingen blijven wel bestaan.

Wie artiest of mediavormgever wil worden, zal het dus over een aantal jaar moeten proberen. Een andere optie is na een mbo door te gaan met een hbo opleiding.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!