Dansende dertigers in de Zwitsal

Zondag 30 oktober 2016

Door Redactie

Dansen op de hits uit de jaren tachtig onder leiding van Radio10 DJ Rob van Someren. Daarmee krijg je een Apeldoornse Zwitsalhal vol met dansende dertigers (en veertigers). Een plan dat twee jaar geleden werd bedacht door drie vrienden uit de jaren tachtig. Jan Pieter Moree, Tonnie Bruens en Michael Boersema vormen nu, naast hun baan in de eventwereld, samen stichting 100Plus events. Een stichting die vaker voor een feestje in de stad wil gaan zorgen. En gezien het feit dat dit feestje al voor de aanvang was uitverkocht, zal dat waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

De achterste Zwitsalhal was door de organisatie met veel oog voor detail aangekleed. Retro TV schermen die oude TV clips tonen. Een gepaste overdaad aan discoballen. Muntjes in de vorm van plastic guldens uit 1980. En dus heel even de illusie van een biertje voor twee gulden.

Maar ook details uit de nieuwe tijd. Er werd netjes gerookt in een aparte ruimte, dat deden we in de 80ties dus nog gewoon overal! En de lampen hebben nu LED’s. Iets wat de organisatie eigenlijk ook wel met oude lampen had gewild. Maar daarvoor hadden er twee extra aggregaten moeten komen. Maar niet gedaan dus. We zijn een stuk schoner geworden met zijn allen sinds de jaren tachtig.

En veel bezoekers hadden zich thematisch uitgedost. Hier en daar een Abba-pak, genoeg kleding in de herkenbare felle Doe Maar tinten, een grote retro-pruik of een ouderwetse grote zonnebril. Of dat laatste ook echt uit de jaren tachtig kwam, weet ik niet, maar het voegde hoe dan ook iets toe aan de discosfeer.

Muzikaal was het een feest van herkenning voor de jeugd van toen. Soms misschien iets te veel feest, maar de polonaise brak net niet door. En na de eerste Doe Maar plaat werden het vooral ouderwets stampende Disco hits. Van Prince naar Donna Summer en alles er tussenin. En het bleek dat iedereen de tekst van ‘Paradise by the dashboard light’ nog helemaal kent.

Om strak één uur ging het ontnuchterende witte licht aan. Zo ging dat vroeger ook. Al viel het met het ontnuchteren nu wel mee leek het. Want iedereen ging geordend rap naar zijn jas en de netjes gestalde fiets (met kinderzitje) om snel naar huis de oppas te gaan aflossen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?