De Boom der Vrijheid: ‘Overleg bij zoiets eerst eens met de inwoners’

Maandag 9 november 2020

Door Amrutha Mol

Het kunstwerk ‘De boom der Vrijheid’ van André Kruysen staat al een tijdje in de Apeldoornse binnenstad. Dit kunstwerk werd geplaatst ter verrijking van kunst in de openbare ruimte. Wie over de Hoofdstraat of de Paslaan loopt kan het kunstwerk, dat inmiddels is begroeid met planten, zien staan. Het kunstwerk zou op een feestelijke manier onthuld worden, op de dag van de Apeldoornse bevrijding. Maar helaas kon de feestelijke opening niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen tijdens de eerste intelligente lockdown. Het kunstwerk staat er al een tijdje en symboliseert vrijheid van Apeldoorn en Apeldoorners. Maar hoe kijken Apeldoorners tegen dit kunstwerk aan? We zochten het uit voor deel 2 van onze miniserie over verschillende Apeldoornse kunstwerken.

‘Overleg met bewoners’

Christelle Teters vindt dat de gemeente meer met de burgers had moeten overleggen: “Ons welzijn? Onze centen uit de portemonnee rukken wordt er zeker bedoeld. Ik denk dat de gemeente ook hier weer de plank compleet misslaat. Als zij ons welzijn wilt verbeteren dan benader je je inwoners en vragen wat zij verbetert willen zien. Participeren en anticiperen, dat is het begin van een verbeterde welzijn: je inwoners serieus nemen.” Marcel Jansen is voor een referendum en zegt: “In de gemeente Apeldoorn gaan de gemeentelijke belastingen het meest omhoog komend jaar. Vraag de inwoners hoe het geld nuttig besteedt kan worden, hou bijvoorbeeld een referendum Gemeente Apeldoorn. Dan kunnen we kijken of de Apeldoorners voor meer kunst kiezen.”

Tanja Bos is van mening dat het gemeente geld beter besteed kon worden en zegt: “Als de gemeente staat voor het welzijn van de Apeldoorners dan zet je kunst neer voor weet ik veel hoeveel euro’s en beperk je de kosten voor jeugdzorg? Wij hebben nu al meerdere keren nee moeten verkopen richting kwetsbare jongeren terwijl we wel de expertise en de tijd hebben. De gemeente beperkt ons in wat wij kunnen doen. Ik vind het triester dan triest. Ik ga mijn verantwoordelijkheid weer nemen vandaag en doen wat ik kan voor de jongeren in Apeldoorn. Gaan jullie maar kunst laten maken.”

‘Mooi kunstwerk’

Mary den Haring kan het initiatief wel waarderen: “Dat Apeldoorn kunstwerken wil plaatsen in de openbare ruimte vind ik een te waarderen initiatief!” Claudia Rahanmetan vindt dat het kunstwerk er wel mooi uitziet en zegt: “Ziet er mooi uit. Het heeft een mooie constructie en met de beplanting erop wordt het vast erg mooi.” Roland Hoogewoonink voelt zich beter door de kunst die in de openbare ruimte wordt geplaatst: “Ik voel me wel beter door de kunst in de openbare ruimte. Het is een goed initiatief.” Keetje Lang is wel te spreken over het kunstwerk en is er kort maar krachtig over: “Heel mooi, dit kunstwerk.”

Over het werk

Misschien ken je de kunstvorm ‘Jugendstil’ wel? Deze kunststroming was erg in opkomst in Europa tussen 1890 en 1914. Het kunstwerk ‘De boom der Vrijheid’ is een spel met allerlei lijnen en is gebaseerd op de kunststroming Jugendstill. Andere panden in de Apeldoornse binnenstad hebben ook kenmerken van deze kunststroming. Alle lijnen vormen samen een boom en met planten en groen symboliseert deze ‘Boom der Vrijheid’ niet alleen vrijheid van Apeldoorn, maar ook het groene karakter van de stad en de Veluwe. Dit kunstwerk is gemaakt in opdracht van ACEC. Deze organisatie verzorgt meerdere initiatieven op het gebied van kunst en cultuur.

Lees binnenkort ook nog wat Apeldoorners vinden van het kunstwerk de Matenpoort.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!