Help de bevolking van Oekraïne

De Dijk: onverstaanbare rhythm and blues

Maandag 5 november 2012

Door Rob Feber

Zondagavond: volle bak in de Gigant. Veel veertigers en vijftigers.
Zanger Huub van der Lubbe komt het podium op en begeleidt zijn bassende broer, die strompelt, naar een stoeltje. Later vertelt de frontman dat zijn broer uitgegleden is over de herfstbladeren. Of zoiets. Mensen lachen: ik snap de grap niet.
Er zijn veel fans aanwezig, want er wordt goed meegezongen.
En met dat meezingen ben ik relatief gezien wel blij, want Huub is voor mij totaal onverstaanbaar. Schuin achter mij staat een vrouw die best wel zuiver de teksten meezingt. Een soort privé vertaalster dus.
Maar Huub doet vreselijk zijn best. Dat kan ik wel zien. Hij draagt een glanzend kostuum en maakt af en toe van die lekkere spastische Joe Cocker-achtige beweginkjes. Soms praat hij de nummers aan elkaar en is er niet vies van om dan de grappenmaker uit te hangen. De fans vreten hem op. Hij gebaart, danst en is tevreden.

Net op het moment dat ik me een beetje begin te vervelen, barst ‘Ik kan het niet alleen’  los. Het publiek springt, zingt mee en is blij. Huub doet gek en gaat aan het eind van het nummer op zo’n grote basspeaker liggen. En ik doe ook gek en spring een beetje houterig mee. Op een speaker liggen gaat me net iets te ver.
En Huub kán het ook niet alleen: de muzikanten verstaan stuk voor stuk hun vak. Het is echt wel een collectief, met voor iedereen heel af en toe plek voor een solootje. De overdreven devotie van de fans en de gesticulerende Huub, die het nodig vindt om bij iedere solo naar de desbetreffende muzikant te wijzen, begrijp ik niet helemaal. De trompettist hoeft maar drie noten te spelen en de fans jubelen alsof er een nieuwe Dizzy Gillespie is opgestaan.
Maar goed: je bent fan of niet.
Ik ben geen fan, dat had u al begrepen, maar het was wel verdomde gezellig in de Gigant.

(De foto’s bij dit schrijfsel zijn niet in de Gigant gemaakt, maar komen uit het archief van fotograaf Henk Schriers. Henk mocht van het management van de Dijk gisteren niet fotograferen, dus hij heeft de biertjes gehaald).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?